“Не доклала достатньо зусиль”: у США жінку не взяли на роботу, бо вона прийшла на співбесіду без макіяжу

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Американка Мелісса Вівер розповіла, що її не взяли на роботу, бо вона прийшла на співбесіду без макіяжу. Жінка поділилася історією у тіктоці, і її відео зібрало вже майже 700 тисяч переглядів.

Про це пише видання Business Insider.

Мелісса Вівер. Скриншот з відео в тіктоці

Вівер проходила співбесіду на посаду віцепрезидентки. Жінка має досвід з підбору персоналу, тому була впевнена, що ідеально підходить для роботи в обраній технологічній компанії.

“Я зробила укладку волосся, вдягла гарний топ, піджак, кілька сережок. Але з макіяжу на мені була лише помада, тому що зазвичай я не ношу багато косметики”, – розповіла Вівер.

Однак жінці відмовили у роботі і це стало для неї несподіванкою. Тому вона написала листа компанії з проханням пояснити таке рішення.

У відповідь на це рекрутерка компанії написала, що Вівер ідеально відповідала вимогам вакансії, однак її “збентежило”, що кандидатка на посаду нібито “не доклала достатньо зусиль” до своєї зовнішності, “враховуючи рівень ролі”, на яку претендувала.

Експерти з кадрів кажуть, що упередження щодо краси й зовнішнього вигляду наразі дуже поширені.

“Я бачила, як кандидатам відмовляли через одяг, який вони одягають на співбесіду, колір волосся, татуювання або фізичні якості”, – сказала експертка з талантів і підбору персоналу Даніела Еррера.

За її словами, такі випадки трапляються часто, особливо з жінками. З часом, за словами Еррери, такі застарілі цінності окремих рекрутерів можуть стати частиною політики самої компанії, впливаючи, зокрема, на рішення про те, кого наймати, просувати по службі й кому призначати вищу зарплату.

Коучка з розвитку кар’єри й спікерка Мішель Енджолі вважає, що проблемою могла бути не зовнішність кандидатки. Можливо, рекрутерка розглядала когось іншого на цю посаду або мала свої преференції щодо певного зовнішнього вигляду, але не змогла дати чесну й тактовну відповідь кандидатці.

Енджолі погоджується, що відсутність макіяжу є “нерозумною причиною” для відмови в роботі. Вона порекомендувала кандидатам перед співбесідою якомога ретельніше дослідити можливе майбутнє місце роботи, щоб дізнатися про культуру компанії.

Нагадаємо, що у грудні минулого року культурний центр KYIVNESS, у якому відбулася лекція про вік та прийняття себе, дорікнув ведучим заходу за те, що вони прийшли у светрах і джинсах. Після того, як випадок набув розголосу, продюсерка KYIVNESS перепросила від усієї команди.

Наті Гресько й Катя Мотрич наголосили, що умов дрес-коду не було, а питання стилю – субʼєктивне, тому обговорювати чи коментувати чийсь зовнішній вигляд можна виключно за згодою чи проханням.

Згодом продюсерка KYIVNESS Міла Потапова відреагувала на інцидент, виклавши в Instagram публікацію з вибаченнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter