Названо імена журналістів – номінантів на Премію імені Георгія Гонгадзе

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Капітула Премії імені Георгія Гонгадзе визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки – це Мирослава Барчук, Борис Давиденко та Марічка Паплаускайте.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Джерело: chytomo.com

Мирослава Барчук (1968 року народження) – журналістка, телеведуча. У професії із середини 1990-х. Працювала на 5 каналі, ТВі, “Еспресо”, була редакторкою журналу Welcome to Ukraine. Нині веде програму “Зворотний відлік” на Суспільному.

Борис Давиденко (1980) – журналіст, редактор. Працював в українському Forbes, був головредом аналітичної платформи VoxUkraine, зараз очолює редакцію “Ліга.net”.

Марічка Паплаускайте (1988) – журналістка, редакторка. Співзасновниця видання The Ukrainians, головна редакторка онлайнового журналу Reporters; викладачка Школи журналістики Українського католицького університету, авторка репортажної книжки “Бог дивовижних людей та інших грішників”.

До довгого списку номінантів на здобуття премії цьогоріч увійшли 18 українських журналістів і журналісток.

До капітули премії ввійшли:

Мирослава Гонгадзе – дружина Георгія Гонгадзе, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби “Голосу Америки”;

Андрій Курков – президент Українського ПЕН, письменник;

Олена Притула – журналістка, співзасновниця та власниця видання “Українська правда”;

Олександр Саврук – декан Києво-Могилянської бізнес-школи;

Максим Дядик – меценат премії та представник powered KMBS Alumni platform;

Лариса Денисенко – письменниця, правозахисниця;

Вахтанг Кіпіані – засновник “Історичної правди” та Музею-архіву преси, перший лауреат Премії імені Гонгадзе;

Павло Казарін – публіцист, лауреат Премії Гонґадзе;

Інна Кузнецова – керівник Київського бюро Радіо Свобода.

Ім’я лауреата стане відомим під час урочистої церемонії 21 травня – в день, коли Георгію Гонгадзе мало виповнитися 52 роки.

Претендувати на премію можуть лише журналісти, які працюють в Україні і які протягом останніх п’яти років лишалися в професії.

Сума винагороди для лауреата – 100 тисяч гривень.

Премія імені Георгія Гонгадзе була заснована у 2019 році Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, powered KMBS Alumni platform та виданням “Українська правда”. Її лауреатами були Вахтанг Кіпіані (2019) і Павло Казарін (2020). 

Нагадаємо, що журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. За декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”. Через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter