НАЗК не перевіряло жодної декларації громадських активістів – голова агентства

Дата: 22 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул повідомив, що його відомство наразі не перевіряло жодної декларації, поданої громадськими активістами-антикорупціонерами.

Відповідну заяву він зробив в ефірі “Радіо НВ”, повідомляє “Новое время“.

“Я вважаю партнерами [громадських активістів]. До слова, на сьогодні ми не перевіряли жодних декларацій громадських активістів”, – зазначив Мангул.

За словами голови агентства, йому “не хотілося б” і надалі перевіряти декларації активістів-антикорупціонерів. Говорячи про відповідну норму закону про запобігання корупції, яка зобов’язує членів антикорупційних громадських організацій подавати е-декларації, Мангул сказав, що сподівається на те, що вона буде скасована.

Нагадаємо, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності ухвалений Верховною Радою і підписаний президентом України закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”. Згідно з законом, члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації. Закон розкритикували українські та міжнародні правозахисні організації.

3 квітня 2018 року депутати Верховної Ради не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій: законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування е-декларування для представників ГО.

3 квітня Верховна Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський законопроект №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

11 вересня 2018 року Конституційний Суд України відкрив провадження за поданням Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter