Наводив російські ракети, внаслідок чого загинули цивільні: запорізькому ексдепутату-комуністу повідомили про підозру

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці затримали колишнього депутата Комуністичної партії Запорізької міської ради, якого підозрюють у наведенні російських ракет на місто. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Так, згідно з матеріалами слідства, за наведенням ексдепутата російські окупанти здійснили серію ракетних ударів по Запоріжжю у квітні та травні цього року. Внаслідок цих обстрілів загинули троє цивільних місцевих жителів. Також руйнувань зазнали 30 приватних будинків та одне з промислових підприємств регіону. 

У Службі безпеки наголошують, що ймовірним російським агентом є прихильник комунізму, який у 2001 році отримав 6 років тюрми за планування державного перевороту в Україні. 

Після звільнення він вступив до місцевого осередку Комуністичної партії та у 2015 році майже пів року був депутатом Запорізької міської ради. 

Правоохоронці не розкривають імені колишнього депутата. Однак, як пише “Громадське”, у 2015 році депутатом Запорізької міськради став Юрій Петровський, якого у 2001 році засудили за статтею “Посягання на конституційний лад”.

Підозрюваний також був активним учасником прокремлівських організацій “Союз радянських офіцерів” та “Безсмертний полк”. 

Наприкінці 2022 року його завербував кадровий співробітник ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Тим часом агент сформував власну інформаторську мережу, до якої увійшли його колишні однопартійці, які проживають у Запоріжжі. 

Через них він приховано отримував інформацію про діючі промислові підприємства та технічний стан критичної інфраструктури. Після цього чоловік виїжджав на місцевість та фотографував і знімав на відео ці об’єкти.

Отримані відомості той передавав РФ для підготовки до обстрілу міста. А після ворожих ударів звітував про їхні наслідки.

Чоловіка затримали, наразі він перебуває під вартою. Під час обшуків за місцем його проживання там виявили мобільні телефони, які той використовував для спілкування зі спецслужбою РФ. Також правоохоронці вилучили велику кількість забороненої комуністичної символіки. 

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили затриманому про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає довічне ув’язнення. 

Нагадаємо, у травні минулого року Шостий апеляційний адміністративний суд завершив розгляд апеляційної скарги в справі щодо заборони діяльності на території України комуністичної партії, відмовивши в задоволені відповідної скарги. Отже, рішення суду про заборону Комуністичної партії України набуло чинності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter