Наступного тижня на саміті Ради Європи представлять міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ

Дата: 14 Травня 2023
A+ A- Підписатися

16–17 травня на саміті Ради Європи у столиці Ісландії Рейк’явіку представлять міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською агресією.

Про це йдеться у спільній декларації України та Німеччини. Текст документа опублікував Офіс президента.

Соледар на Донеччині. Колаж з фото Maxar за 1 серпня 2022-го та 10 січня 2023-го

Декларацію 14 травня на зустрічі в Берліні схвалили президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц.

У документі зазначається, що Україна та Німеччина разом з партнерами продовжуватимуть працювати над розробкою механізмів надання компенсацій за втрати, шкоду та збитки, завдані російською агресією.

“Міжнародний реєстр збитків, який буде представлено на саміті Ради Європи в Рейк’явіку 16–17 травня, є важливою віхою на цьому шляху. Буде продовжено наші зусилля з вивчення належних варіантів використання заморожених і знерухомлених російських активів для підтримання відновлення України та на репараційні цілі відповідно до наших правових систем, а також до європейського та міжнародного права, йдеться у декларації.

Кількома днями раніше заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра повідомила, що запровадження реєстру вже фіналізується. Офіційний старт дасть підписання договору на саміті очільників держав та урядів Ради Європи в Ісландії. Україна очікує, що до договору долучаться щонайменше 40 країн–членів Ради Європи та країни-спостерігачі, такі як США, Канада, Японія.

Вже зараз ми разом із голландськими колегами ведемо активну підготовчу роботу щодо максимально швидкого запуску функціонування реєстру: вже знайдено приміщення в Гаазі, де він розташовуватиметься, обговорюється потужна система його безпеки й захисту (адже розуміємо, що росіяни намагатимуться втрутитися в роботу реєстру і влаштувати різного роду диверсії), йде підбір кваліфікованого персоналу, формування органів управління юридичної особи-власника цього реєстру, триває підбір ІТ-рішень для максимальної діджиталізації реєстру“, – зазначила Мудра. 

Вона додала, що також триває розробка правил і процедур для роботи самого реєстру та для форми заяв, які потрібно буде подавати громадянам України, бізнесу, державі – усім постраждалим.

Нагадаємо, наприкінці лютого уряд Нідерландів офіційно надав принципову згоду на пропозицію України створити в Гаазі Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter