Наслідки “закону Савченко” є результатом роботи із засудженими – правозахисник

Дата: 23 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Павло Петренко твердить, що з початку року за так званим “законом Савченко”, який передбачає зарахування дня у СІЗО як двох у тюрмі, на волю вийшли близько тисячі вбивць.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Українська правда”. 

“За цей неповний рік вийшли тисячу вбивць, і в місця позбавлення волі повернулися вже 10%. Тобто людина вийшла, декілька місяців побула на волі, вчинила вбивство. Є такі, що вчинили два вбивства і знову повернулися в тюрму. Це просто не вкладається в голові”, – сказав міністр. Раніше він повідомляв, що понад 7,4 тис. ув’язнених вийшли з-під варти. Павло Петренко називає величезною помилкою голосування за цей документ “на хвилі популізму“.

За його словами, Мін’юст пропонує зміни до цього закону, який збереже таку формулу зарахування днів у СІЗО тільки для людей, які скоїли легкі або середньої важкості злочини. Вони не стосуватимуться тих громадян, які вчинили важкий злочин. Та Верховна Рада відмовляється за це голосувати.

“Політика. Ті фракції, які тоді взяли на прапор закон Савченко, зараз не хочуть визнати свою помилку. Нонсенс. Закон – не політичний, а юридичний механізм. Потрібно зупинити процес виходу на свободу осіб, які несуть суспільну небезпеку громадянам. А його знову перевели в політичну площину і заблокували”, – сказав Петренко.

Міністр заявив, що піде з посади міністра, якщо не зможе більше проводити необхідні закони через Верховну Раду.

Як відомо, 15 листопада народні депутати пересварилися між собою через “закон Савченко”. Вони відмовились ухвалювати два документи, які б вносили зміни у закон. 

Цей закон не впливає на рецидивну злочинність, оскільки вона є відображенням роботи із засудженими, рівень якої вкрай низький.

У цьому переконаний представник Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Олександр Федорук.

“Відпочатку концепція закону була така: умови утримування в слідчих ізоляторах жахливі. Люди почали подавати скарги у Євпропейський суд з прав людини, на державу накладали великі суми сатисфакції, і тому, як певну компенсаційну норму, вирішили застосувати такий закон про “день за два”. Тобто, один день перебування в жахливих умовах дорівнює двом дням відбування покарання”, — пояснив він в ефірі Громадського ТБ.

За його переконанням, “закон Савченко” був прийнятий через недофінансування пенітенціарної системи, яка потребує значних ресурсів.

“Тюремна система завжди фінансувалася за залишковим принципом. Тюремній системі надавали лише 43% від її потреб. А останні 3-4 роки на капітальні ремонти, побутові ремонти гроші взагалі не виділялись. Викручувались як могли. Тому вирішили таким чином”, — зазначив Олександр Федорук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter