“Нас перетворювали в затравлених тварин”: журналісти розповіли деталі катувань українських громадян, яких окупанти утримують в Криму

Дата: 28 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У сімферопольському СІЗО №2 існує закрита установа ФСБ, в якій перебувають захоплені на тимчасово окупованих територіях громадяни України. Над ними знущаються росіяни.

Про це пише The Insider з посиланням на розслідування проросійського видання “Медуза”.

Такі в’язні не мають статусу військовополонених, а їх існування росіяни приховують. До них не пускають ні адвокатів, ні родичів, ні друзів. Правозахисники називають їх “заручниками”.

За інформацією видання, це мирні громадяни, серед яких є волонтери, журналісти, колишні військовослужбовці та чиновники. Крім СІЗО №2, вони утримуються й в інших установах на території окупованого Криму, і рахунок таких ув’язнених йде на сотні.

Декого з них відпускають на волю, не пояснюючи, ні чому їх затримали, ні чому відпустили.

Колишній ув’язнений цієї установи Олександр Тарасов згадує, як співробітники незаконної “федеральної служби виконання покарань” знущалися з нього 9 травня 2023 року. Від нього та кількох інших українців вимагали відповідати на запитання про те, яке у цей день відзначається свято та чи “воювали” їхні “діди”. Після будь-якої відповіді, хоч би якою вона була, ув’язнених били шокером.

Співкамерника Тарасова Сергія Деревенського росіяни били ногами та змушували співати пісню “День Победы”.

Журналістам вдалося з’ясувати, що на деяких заручників заводять кримінальні справи за звинуваченням у міжнародному тероризмі чи спробі вчинення теракту. Також адвокати повідомили, що в деяких матеріалах кримінальних справ є посилання на розпорядження Путіна, деталі якого не розкриваються.

Раніше журналісти видання “Верстка” з’ясували, що у слідчому ізоляторі «Лефортово» у Москві перебувають щонайменше 19 обвинувачених у міжнародному тероризмі. Більшість із них може бути українцями, затриманими на окупованих Росією територіях України.

У грудні минулого року уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець заявив, що з 24 лютого 2022 року українські правоохоронці відкрили загалом 1 984 кримінальних провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими чи представниками окупаційних адміністрацій.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безоплатні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter