“Народних дружинників” можна розглядати як учасників незаконних воєнізованих формувань – експерт

Дата: 02 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Створення бойових загонів при політичних партіях є дуже небезпечним, і Україна, як демократична держава, не може собі такого дозволити.

Олександр Банчук

Таку думку з приводу присяги “Національних дружин” від партії “Національний корпус” висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, передає “ГОРДОН”.

“Це дуже небезпечна річ. І не відкидаю, що її можуть кваліфікувати як участь у діяльності незаконних воєнізованих формувань”, − підкреслив він.

Банчук зазначив, що участь ініціативних громадян в охороні громадського порядку регламентується відповідним законом від 2000 року. Згідно з ним, такі громадські формування повинні мати статут, затверджений поліцією та органами місцевого самоврядування.

“Тільки після цього їм видають посвідчення і вони можуть патрулювати вулиці. До того ж винятково з поліцією. Інакше треба розбиратися, чи немає в цій діяльності складу злочину”, − додав експерт.

Банчук також порівняв появу “Національних дружин” зі створенням бойових загонів у Німеччині.

Посвята членів “Національних дружин” у Києві, 28 січня. Фото: Національні дружини, Facebook

“Вони скористалися тоді слабкістю держави. Історія для того й існує, щоб не повторювати помилок. Але я впевнений, що у нас такого не станеться. Потрібно лише вчасно на це відреагувати. Керівництво поліції і прокуратури не має діяти м’яко”, − зауважив він.

Нагадаємо, політична партія “Національний корпус” 28 січня влаштувала присягу учасників громадської організації “Національних дружин”, які мають здійснювати патрулювання вулиць та “протидіяти незаконним нарко- та алкопритонам”. У Києві присягу прийняли близько 600 учасників.

Західні експерти висловили занепокоєння створенням “Національних дружин”. Зокрема, на думку провідного дослідника проекту BellingCat Аріка Толера, тепер всі потенційні проблеми, пов’язані з “поверненням додому” крайньоправих груп, подібних до “Азову” можуть стати реальністю.

Правозахисник і дослідник крайньоправих рухів Павло Клименко вважає, що поява “Національних дружин” матиме вплив на безпеку меншин у Києві.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в країні існує лише державна монополія на застосування сили, що належить Нацгвардії, Нацполіції та Збройним силам. Він підкреслив, що всі інші парамілітарні утворення є незаконними, та пообіцяв не допустити їх роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter