“Народні суди” незаконних збройних формувань над ґвалтівниками не є незалежними – ООН

Дата: 16 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Реагування незаконних збройних формувань (НЗФ) на випадки сексуального насильства не можуть вважатися такими, що становлять ефективні засоби правового захисту для постраждалих. Ці заходи не вживаються незалежними та безсторонніми органами.

Так автори доповіді ООН про сексуальне насильство в Україні оцінюють декілька випадків реагування НЗФ на такі випадки. 

У документі повідомляється, що 25 жовтня 2014 року в Алчевську на Луганщині бригада “Призрак” організувала “перший народний суд”. На ньому розглядали два випадки сексуального насильства. У першому – 37-річного члена НЗФ звинувачували у зґвалтуванні 15-річної дівчини 12 вересня 2014 року. У другому ж – у зґвалтуванні 20-річної жінки 27 вересня 2014 року.

Двох підозрюваних засудили до смертної кари. Але після голосування 340 мешканців міста першому дозволили “поїхати на лінію фронту та змити свою вину кров’ю”. Відео “народного суду” оприлюднили у мережі Інтернет

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини не знають про подальшу долю цих чоловіків.

Окрім того, в організації зауважують, що протягом цього “судового процесу” командир бригади “Призрак”, який головував у “процесі”, покладав провину за зґвалтування на самих постраждалих. Він також озвучував принизливі коментарі на їхню адресу.

“З цього дня усіх жінок, яких побачать у кафе або барі, будуть негайно затримувати та карати”, – заявив він. На його переконання, якщо жінки хочуть залишатися вірними своїм чоловікам та показувати хороший приклад дітям, вони мають сидіти вдома.

Доповідь ООН констатує, що люди, які пережили сексуальне насильство під час збройного конфлікту в Україні, часто позбавлені доступу до правосуддя, належних послуг та психологічної підтримки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter