Народна депутатка Ірина Луценко пропонує криміналізувати секс з дітьми до 16 років

Дата: 18 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Доросла особа має нести відповідальність за сексуальне насильство, яке вчиняється над дітьми, які не досягли 16-річного віку.

Про це нещодавно заявила народна депутатка Ірина Луценко. Спільно з Міжнародним правозахисним центром “Ла Страда” був підготовлений законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (ККУ) щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації. Про це повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Ще в 2012 році Україною була ратифікована Конвенція Ради Європи №201 “Про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства”. Відповідно до неї мали б внестися зміни до українського законодавства, щоб покращити захист дітей. Найперше йдеться про дітей старшого віку – 14-16 віку.

“Однак поки цього ще не сталося”, – коментує президентка “Ла-Стради” Катерина Левченко.

За даними Генеральної прокуратури України у 2014 р. зареєстровано 212 кримінальних правопорушень за ст. 153 “Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом”, за ст. 155 “Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості” – 49, за ст. 156 “Розбещення неповнолітніх” – 209, за ст. 302 “Створення або утримання місць розпусти і звідництво” – 509. 

Саме до цих статтей автори законопроекту пропонують внести зміни у Кримінальний кодекс України.

Автори законопроекту пропонують ввести чітко вік дитини – а саме до 16 років (стаття 155), до якого забороняється вступати з нею навіть в добровільні сексуальні зносини. Відповідно до Конвенції ООН про права дитини дитиною вважається громадянин чи особа, яка не досягла 18-літнього віку.

“Наше ж законодавство передбачає проведення відповідної медичної експертизи стосовно фізіологічних можливостей дитини. Чи досягла вона чи не досягла статевої зрілості до 18 років. Але часто-густо, особливо це стосується хлопчиків, й дівчатка також, буває різний розвиток, особливо психологічний, які не дають можливості дитині оговтатися й зрозуміти, що з нею відбувається”, – коментує Луценко.

Автори законопроекту наполягають, що вказування у законі чітко віку дитини, також допоможе уникнути корупційної складової, коли судово-медична експертиза визначає статеву зрілість дитини, й нерідко кривдники “просто можуть відкупитися”.

“Без внесення змін до цієї статті ми практично будь-які комерційні сексуальні стосунки з людиною сьогодні вважаємо як добровільні. Бо врешті-решт судово-медична експертиза встановлює, що дитина віком 14 чи 15 років вже досягла статевої зрілості й будь-які протиправні дії по відношенню до неї неможливі”, – підкреслює Левченко.

Законопроектом також передбачено посилення кримінальної відповідальності й введення додаткової відповідальності і переліку тих осіб, які є близькими – батько, мати, вітчим, мачуха, опікуни (водночас тут не йдеться про діда й бабу, братів та сестер).

“Доросла особа має розуміти, що сексуальні стосунки є не лише задоволенням фізіологічної потреби, але вони супроводжуються і психологічними факторами, моральними факторами. І доросла особа має нести відповідальність за такий розвиток дітей. І саме тому суб’єктом злочину по цій статті визначається лише повнолітня особа”, – наголошує Левченко.

При тому президентка “Ла Стради” каже, що неповнолітні, які мають сексуальні стосунки за згодою, не несуть кримінальної відповідальності. 

“Це означає, що стосунки Ромео і Джульєтти ніхто не криміналізує”, – каже Катерина Левченко.

Через проведення медичної експертизи дуже часто вдається уникнути відповідальності, переконана співавторка законопроекту, юрист “Ла Стради” Марина Легенька.

“Дуже багато нюансів щодо 16-річного віку. Мовляв, що запитувати паспорт в людини перед тим, як вступати з нею в статевий зв’язок? Так. Якщо у вас є сумніви – запитувати паспорт. Немає сумнівів, тоді, будь ласка, вступайте”, – каже експертка.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні. Незабаром народна депутатка Ірина Луценко представить його до розгляду у парламенті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter