Нардепи зареєстрували законопроєкт, у якому йдеться про зменшення ставок за мікрокредитами в п’ять разів

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Народні депутати ініціювали законопроєкт щодо вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг. Він суттєво обмежує ставки за позиками, які видають мікрофінансові організації.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Фото з відкритих джерел

“Ініціювали з колегами законопроєкт щодо вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг. На сьогодні фіксуються надвисокі ціни на ринку мікрокредитування: денна номінальна ставка може сягати 5% на день, а середня номінальна річна процентна ставка – понад 1000% річних”, зазначив посадовець.

За його словами, депутати пропонують зменшити ставки за мікрокредитами вп’ятеро з 5% до 1% на день.

Зокрема, законопроєктом передбачається:

  • обмежити денну процентну ставку за споживчим кредитом до 1% на день із загального розміру кредиту;
  • заборонити кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит;
  • заборонити встановлювати в договорі про споживчий кредит умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом (продовження строку користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладення додаткового договору за домовленістю сторін);
  • зобов’язати кредитодавця передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів незалежно від суми кредиту до бюро кредитних історій.

Нагадаємо, на початку червня Верховна Рада підтримала законопроєкт №9051 щодо запровадження обов’язкової реструктуризації споживчих кредитів для мешканців територій, охоплених війною, під час воєнного стану та 30 днів після нього.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter