Нардепи пропонують автоматично позбавляти громадянства за російський паспорт

Дата: 28 Липня 2021
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт №5822, автори якого пропонують автоматично позбавляти українців громадянства за отримання російського паспорта.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Авторами ініціативи стали депутати Оксана Савчук, Наталія Піпа та Микола Княжицький. У пояснювальній записці, посилаючись на дані російського МВС, вони наголошують, що лише за минулий рік Росія видала 409,5 тисячі своїх паспортів українцям. Ще 600 тисяч документів, за даними Омбудсмана, РФ видала жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей. Ці паспорти, як нагадують нардепи, Україна не визнає, а тому вони не можуть стати підставою для втрати громадянства. 

“Після тотальної паспортизації окупованого Донбасу тепер буде спроба видати декілька мільйонів паспортів і створити в Україні п’яту колону, яка буде лояльна до Росії і в разі необхідності закликатиме Росію їх захистити. Фактично створюється чергова загроза втручання у внутрішні справи української держави в будь-який момент”, – вважають депутати. 

До чинного закону про громадянство нардепи хочуть додати статтю 191, передбачивши, що добровільне набуття українцями громадянства РФ є підставою для автоматичної втрати громадянства України. Згідно з їхньою ідеєю, автоматична втрата громадянства відбуватиметься без видання відповідного указу президента, а датою його припинення вважатимуть дату отримання громадянства Російської Федерації.

Ухвалення ініціативи, як розраховують депутати, сприятиме захисту національних інтересів. 

Стаття 2 Закону “Про громадянство України”, до якого й хочуть внести зміни депутати, передбачає, що “якщо громадянин України набув громадянства (підданства) іншої держави або держав, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

Однак експерти кажуть, що цю норму не слід розцінювати як заборону на подвійне громадянство. Втрата українського громадянства відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а лише з дня видавання указу президента України про припинення громадянства щодо певної особи. 

Крім того, стаття 25 Конституції України прямо забороняє позбавляти громадянства:

“Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство. Громадянин України не може бути вигнаний за межi України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

Українське громадянство, згідно із Законом “Про громадянство України”, припиняється:

  • внаслідок виходу з громадянства України;
  • внаслідок втрати громадянства України;
  • за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Нагадаємо, що в березні поточного року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, згідно з яким уряд має внести на розгляд парламенту законопроєкти, які б передбачали низку заборон для українців, що мають громадянство іноземної держави або подали документи для його набуття.

Фотографія обкладинки: petropavlivka.city

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter