Українців хочуть зобов’язати подавати декларації про набуття іноземного громадянства

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони “Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства”, згідно з яким уряд має внести на розгляд парламенту проєкти законів, які б передбачали низку заборон для українців, що мають громадянство іноземної держави або подали документи для його набуття.

Про це повідомили в Офісі президента.

Фото: Reuters

У двомісячний строк Кабінет Міністрів, Центральна виборча комісія та Служба безпеки повинні провести аналіз законодавства, щоб встановити наявність чи відсутність правової визначеності заборони особам, які мають громадянство або підданство іноземної держави, обіймати певні посади.

За результатами цього аналізу уряд має в шестимісячний строк внести до Ради законопроєкти, які б передбачали заборону для українців, що мають громадянство іноземної держави або подали документи для набуття іноземного громадянства:

  • претендувати на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • претендувати на керівні посади на стратегічних об’єктах державної власності;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

Згідно з рішенням РНБО, в Україні мають розробити й порядок підтвердження відмови та виходу з іноземного громадянства для українців, які претендують на вищезгадані посади.

Фото: з відкритих джерел

Також урядовці мають розробити порядок подання громадянами декларацій про набуття іноземного громадянства. Як наголосили в Офісі президента, для жителів тимчасово окупованих територій цей порядок вводитимуть у дію лише після відновлення територіальної цілісності України. За подання недостовірних відомостей у деклараціях хочуть встановити відповідальність, однак не уточнюють, яку саме. 

Окрім цього, уряд має розпочати міждержавний діалог щодо укладення двосторонніх угод із зацікавленими державами, крім Росії.

Як відомо, стаття 2 Закону “Про громадянство України” передбачає, що “якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”. Однак експерти кажуть, що цю норму не слід розцінювати як заборону на подвійне громадянство, адже втрата українського громадянства відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видавання указу президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Також у статті 25 Конституції України зазначено: “Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство. Громадянин України не може бути вигнаний за межi України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

Українське громадянство, згідно із Законом “Про громадянство України”, припиняється:

1) внаслідок виходу з громадянства України;

2) внаслідок втрати громадянства України;

3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Фотографія обкладинки: Kyiv Post / Kostyantyn Chernichkin

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter