Нардепи хочуть дозволити заброньованим посадовцям вільно покидати Україну для “мотивації військовослужбовців”

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11460, у разі остаточного ухвалення якого заброньованим правоохоронцям, суддям та нардепам можуть дозволити безперешкодно покидати Україну. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: armyinform

Авторами документа стала низка нардепів, серед яких колишній президент Петро Порошенко, Софія Федина, Маряна Безугла, Ірина Геращенко, Артур Герасимов, Олексій Гончаренко, Олег Синютка, Яна Зінкевич та інші. 

Судячи з назви проєкту, внесення змін автори аргументують “посиленням мотивації та захисту прав військовослужбовців в умовах дії воєнного стану”. У пояснювальній записці йдеться, що ідея нардепів має “забезпечити гнучкий (ротаційний) підхід до комплектування ЗСУ, інших військових формувань, створених відповідно до законів України, в умовах воєнного стану, а також зміцнити законодавчі засади захисту прав людини в умовах його дії”.

Автори пропонують встановити, щоб люди, про яких ідеться в частині 1, пунктах 1–5 частини 3, частинах 5 та 6 статті 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, мали на час дії відстрочення право безперешкодно виїхати за кордон. Для цього треба буде лише показати відповідний документ прикордонникам. 

Як зазначає “Судово-юридична газета”, якщо зміни внесуть, то вони стосуватимуться нардепів, посадовців, суддів, прокурорів, представників громадських організацій, яких внесли до переліку заброньованих у зв’язку з отриманням фінансових грантів від міжнародних партнерів, експертів з питань нормативних актів та інших, хто має право на бронювання. 

Окрім дозволів на виїзд автори хочуть також дозволити бронювати всіх працівників НАБУ, військових та працівників Держприкордонслужби, а також працівників ДСНС, “які беруть безпосередню участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України”.

Також хочуть дозволити бронювати половину працівників Нацполіції, ДБР, прокуратури, БЕБ, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони та штатних посадовців патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України. 

Окремо автори пропонують, щоб під час оформлення бронювання ТЦК, поліція та судові органи не могли застосовувати заходи впливу та обмеження, передбачені цим та іншими законами України. 

Згадують у документі й звільнення у запас військових, які протягом 36 місяців “проходили безперервну військову службу за призовом під час мобілізації під час дії воєнного стану”. Водночас з трьох років такі військові мають не менше 18 місяців брати безпосередню участь у виконанні бойових завдань.

Якщо ж військовий зголосився безперервно  нести службу понад 36 місяців під час мобілізації, то грошові виплати, встановлені законодавством, він або вона має отримувати в подвійному розмірі. 

Нині законопроєкт перебуває на розгляді парламентського Комітету з нацбезпеки та оборони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter