Нардеп узяв 11 днів декретної відпустки

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Народний депутат Павло Фролов першим серед колег узяв відпустку з догляду за дитиною. У декреті нардеп перебуватиме 11 днів. 

Про це повідомили на сайті “Слуги народу”. 

Фото: Слуга народу

Фролов став батьком доньки понад два місяці тому, однак, як розповів нардеп, через робочий графік у нього зрідка була можливість приділяти досить уваги дитині. Через це він написав заяву на відпустку та узгодив її з керівництвом парламенту і фракції.

“Йду на роботу дуже рано, приходжу пізно, вихідні також усі в роботі. Окрім голосувань безпосередньо в сесійній залі, багато часу йде на законодавчу роботу, засідання комітетів, відрядження та ефіри. Тому я вирішив, що просто зобов’язаний скористатися шансом і взяти хоча б тиждень відпустки, щоб насолодитися батьківством і допомогти дружині з доглядом за донечкою. Хочу показати своїм прикладом, що взагалі така можливість тепер існує. Щоб чоловіки допомагали своїм дружинам, на рівних брали участь у вихованні, занурювались у батьківство з перших днів”, – каже Фролов. 

Відпустка, за словами нардепа, не завадить його роботі у Верховній Раді, адже він навмисно обрав дати, які майже не припадають на пленарний тиждень: 

“Голос кожного депутата під час ухвалення законів дуже важливий, тому я не хотів пропускати роботу в сесійній залі. Решту можна зробити й віддалено. Проте я намагаюся сконцентруватися саме на дитині”. 

Нагадаємо, що в Україні чоловіки мають право піти в одноразову відпустку у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 календарних днів. За законом роботодавці зобов’язані надати таку відпустку. 

Як свідчить соціологія, здебільшого доглядом за дітьми в українських сім’ях займаються жінки, лише у 2% родин, де є діти до трьох років, батько відповідає за виховання. Пояснюючи недостатній час, приділений дитині, більшість чоловіків нарікають на надмірну зайнятість, але 18% водночас висловлюють ґендерні стереотипи щодо того, що це обов’язок жінки, 5% “не вміють”, а 3% бачать свою роль лише в спілкуванні з дитиною.

Декретна відпустка і належні виплати як для жінок, так і для чоловіків, на думку деяких експертів, підпадають під дію статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки вони сприяють сімейному життю і неодмінно впливають на спосіб, у який воно організоване. Вісім років тому і Європейський суд з прав людини в справі “Костянтин Маркін проти Росії” постановив, що чоловіки перебувають в аналогічному з жінками становищі щодо відпустки з догляду за дитиною і належних виплат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter