В 90% випадків цивільних, які вважалися зниклими безвісти, знаходять – Котенко

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У 90% випадків цивільних, дані яких потрапляють до Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, знаходять. 

Про це Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко повідомив сьогодні на брифінгу у Києві, передає кореспондент видання ZMINA.

За словами Котенка, таких людей зараховували до зниклих тому, що вони певний час не виходили на зв’язок або зв’язок з ними був втрачений. Пізніше з’ясовувалося, що люди виїхали з окупованих територій до Росії або за кордон.  

Що стосується військових, то з 60–65%, яких ми розшукали, це живі люди, які повертаються живими. Ми більш-менш знаємо, скільки людей залишається живими. Ми забираємо тіла всіх вбитих. Але більшість з тих, хто вважався зниклим безвісти, повертаються додому з полону”, – пояснює Котенко.

Він додає, що люди, яких знайшли або які повернулися додому, все одно залишатимуться у реєстрі з позначкою “знайдений”. Це дозволить Секретаріату уповноваженого простежити кількість зниклих безвісти протягом всієї війни.

Я хочу одразу сказати, що заяви всіх, хто звертався до нас і Нацполіції з заявою про зникнення людини, в цей реєстр включені. Це не означає, що всі ці люди зникли за особливих обставин, тому, коли ми надаємо витяг (якщо є заявка від рідних), ми перевіряємо, чи ця людина дійсно може перебувати у цьому реєстрі. За особливих обставин вона зникла чи не за особливих“, – каже Котенко.

Уповноважений зі зниклих безвісти запевнив, що у 99% випадків всі, хто подав заяви про зникнення рідних, отримують витяг з реєстру. Він потрібен для того, щоб не лише вести облік зниклих, а й щоб офіційно підтвердити їхній статус. Це дозволить людині, яка отримає витяг, претендувати на пенсію через втрату годувальника.

Також Котенко пояснив, що зниклими за особливих обставин вважаються люди, які зникли під час військових конфліктів, катаклізмів та катастроф. Це стосується також землетрусів, які нещодавно відбулися у Туреччині і де проживали українці. Українські рятувальники там теж проводили пошукові роботи, поки не знайшли всіх наших громадян.

До переліку таких обставин також входять зруйновані під час війни цивільні будинки, під завалами яких залишалися люди. І поки відповідні служби не знайшли всі тіла загиблих, вони вважаються зниклими безвісти. У категорію зниклих безвісти за особливих обставин, звісно, входять і військові, про долю яких нічого не відомо, каже Котенко:

Наприклад, людина звертається до поліції із заявою про те, що у неї хтось з рідних зник безвісти. Тобто вийшов з дому і не повернувся до початку повномасштабного вторгнення. Відповідно така особа не вважається безвісти зниклою за особливих обставин”.  

Нагадаємо, 2 травня в Україні запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.  Доступ до нього будуть мати визначені посадовці: представники Секретаріату Уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Національної поліції та Департаменту інформатизації МВС України. Картки записів формуються на основі заяв, поданих родичами зниклих до Національної поліції. А верифікацію кожної особи здійснює безпосередньо Секретаріат Уповноваженого зі зниклих безвісти. Щоб отримати витяг з реєстру, родичам потрібно звернутися до МВС. Робити це слід через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру. 

Запросити витяг можна поштою за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або ж надіславши документи на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою. 

З витягом можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter