Наразі на тимчасово окупованій території перебувають 1,5 мільйона українських дітей – Омбудсман

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Завдяки спільним зусиллям державних органів влади та громадських організацій з окупації вдалося евакуювати загалом 931 дитину. Наразі там залишається ще близько 1,5 мільйона дітей.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на Четвертому саміті перших леді та джентльменів, пише “Укрінформ”.

Фото: “Укрінформ”

Лубінець повідомив, що вдалося вивезти на підконтрольну українському уряду територію 388 дітей, офіційно визнаних депортованими. А загалом вдалося повернути 931 дитину, які були під ризиком депортації. Деяких із них примусово переміщали в межах тимчасово окупованих територій України.

Він зазначив, що за офіційними даними, окупанти депортували або примусово перемістили 19 546 дітей, але точної кількості не знає ніхто. Крім того, на окупованих територіях перебуває 1,5 мільйона українських дітей, які також під загрозою депортації.

Також Лубінець розповів, що нещодавно понад 1000 українських дітей з тимчасово окупованої Херсонщини відправили на так зване оздоровлення в Кабардино-Балкарію в Росії, і невідомо, скільки з них повернуться додому.

На думку Омбудсмана, світова система захисту прав людини функціонує неефективно: Росія порушила всі можливі міжнародні угоди щодо захисту дітей, але досі не понесла за це відповідальності.

Він висловив думку, що Росія реагує лише на силу – військову, юридичну та інформаційну. Тим часом Україна фактично створює нову систему захисту прав людини, працюючи над додатковими механізмами тиску на Росію.

Уповноважений підкреслив, що четвертий пункт Української формули миру передбачає повернення всіх депортованих дітей, військовополонених та цивільних осіб, і саме у цьому напрямку вдалося досягти найбільших результатів – створити Міжнародну коаліцію, до якої входять 40 країн з Канадою на чолі. Він зазначив, що кількість країн — членів коаліції зростатиме. Катар виступає основним посередником у процесі повернення дітей, а також до цього процесу приєднується Ватикан.

Нагадаємо, що співачка та авторка пісень Jerry Heil презентувала новий трек під назвою “All eyes on kids”. Ця пісня є закликом до світової спільноти звернути увагу на трагедію українських дітей, яких незаконно депортували російські окупанти.

Співачка підкреслила, що всі розуміють: майбутнє країни залежить від дітей. Росія, за її словами, усвідомлює це і тому цинічно викрадає їхнє дитинство, вивозячи на свою територію та до тимчасово окупованих населених пунктів, намагаючись у такий спосіб позбавити Україну її майбутнього. Тож Jerry Heil вважає, що необхідно говорити, кричати й співати про цю проблему, робити все можливе, щоб світ знав, обговорював її та допоміг повернути кожну дитину додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter