Напередодні зимової сесії ПАРЄ делегат Литви дав українським депутатам кілька порад

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Україні варто шукати нових союзників, чітко формулювати свою позицію і бути об’єднаною. 

Про це під час круглого столу “Ситуація з правами людини в окупованому Криму напередодні зимової сесії Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ)” заявив депутат сейму Литви та делегат ПАРЄ Еґідіюс Варейкіс. Політик завершує свою роботу в ПАРЄ та повертається до роботи в МЗС Литви

Варейкіс порадив українській делегації в ПАРЄ мати чітку позицію та чітко формулювати тексти. 

Він вважає, що в європейській спільноті є розуміння, що РФ намагається легалізувати окупацію Криму і поки що в найближчій перспективі їй це не вдасться. 

“Коли ви загалом говорите про переслідування кримськотатарського народу чи конкретну людину, не забувайте, що основна проблема лежить у політичній площині. Російська дипломатія хитра. Вони кажуть: “Добре, ми розв’яжемо ці проблеми, подбаємо про проблеми з конкретним політв’язнем, але не забуваймо про політичний статус Криму”. У вашому наративі ви маєте постійно наголошувати, що Крим  – це Україна”, – порадив він.  

Депутат литовського сейму також радить українській владі бути активною і знаходити більше друзів із центральноєвропейських та Скандинавських країн. Україна, за його словами, там не має друзів, які б палко підтримували її позицію в ПАРЄ.

“Ви слушно виступаєте під час своїх звернень. Але коли кримську резолюцію представляє член української делегації – це одне, але коли про неї лунає з уст представника центральноєвропейської країни, то це вже справляє вагоміший ефект. Це добре, що ви дружите з Балканськими країнами, але намагайтеся розбудовувати містки та стосунки з центральноєвропейськими країнами”, – сказав Еґідіюс Варейкіс. 

Водночас депутат ПАРЄ відзначив зусилля української делегації в організації багатьох заходів на майданчиках ПАРЄ, однак їх відвідують постійно друзі України.

“Будьте самокритичні й подивіться, хто їх відвідує. Вам треба знайти спосіб зацікавлювати не так уже й близькі представників країни”, – закликав Варейкіс.

Наостанок політик зауважив, що спостерігає за Україною вже 16 років, і порадив бути одностайними в позиції держави. 

“Забувайте ваші внутрішні суперечності й виступайте одним потужним голосом та групою на міжнародній арені. Не забувайте також, що ПАРЄ об’єднує багатьох парламентарів, які не зацікавлені в геополітиці чи українському питанні. Деякі не чують ваших слів. Утім, дехто може стати вашими потенційними друзями. Їм потрібно надавати чіткий посил, що потрібно робити, бо люди часом через свої лінощі не хочуть вигадувати, як виходити з тієї чи іншої ситуації. Все буде добре. А якщо недобре, то це ще не кінець”, – сказав він. 

Учасники онлайн-конференції погодилися, що протягом 2020 року ситуація з правами людини на півострові погіршилася. Численні обшуки, переслідування та арешти інакодумців, мілітаризація населення, знищення української ідентичності, стрімке скорочення водних ресурсів півострова та багато інших факторів загрожують правам кримчан і порушують норми міжнародного права.

Крім того, глобальна коронавірусна пандемія стала додатковою загрозою, тому що жителі півострова виявилися зовсім не захищеними через неефективні дії окупаційної влади та відсутність ефективної політики держави-окупанта в цьому питанні.

Голова Постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева розповіла, що, зважаючи на численні порушення прав людини в Криму, нова стратегія української делегації передбачатиме створення неформальної Кримської платформи на рівні Парламентської асамблеї для постійної міжнародної підтримки кримчан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter