Наказ №73 недосконалий, над ним ще треба працювати медіаспільноті разом із військовими — юрист

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України, що регулює діяльність журналістів у зоні бойових дій, сирий, зроблений поспіхом, в ньому багато оціночних суджень, тож над ним ще треба працювати медіаспільноті разом із військовими.

Таку думку висловив медіаексперт, юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов під час форуму “Свобода вираження поглядів в Україні у часи війни”, організованого в Києві 6–7 квітня за ініціативи Freedom House, передає кореспондентка ZMINA.

Джерело: Getty Images

Йдеться про документ під назвою “Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”. Останні зміни до нього набрали чинності 1 березня 2023 року, зокрема, вони стосуються введення спеціальних зон доступу журналістів до території, де ведуться бойові дії, а також порядку акредитації медіа та медійників.

“Наприклад, пункт щодо інформації, яка не підлягає розголошенню. Немає чіткого визначення, що саме журналістам забороняють поширювати. Ми направляли відповідні звернення авторам наказу, питали, що мається на увазі, бо в наказі немає будь-якого визначення. Це надмірна цензура”, — сказав він.

За його словами, на ці звернення відповідали не завжди. Так, не відповіли на питання, що таке “інформація про об’єкти”. У наказі не зазначено, саме які об’єкти.

“Військові чи цивільні, чи ще якісь? Виходить, про всі об’єкти не можна розголошувати інформацію”, — уточнив Воробйов. 

Він наголосив на тому, що якщо не виконувати вимоги наказу №73 щодо нерозголошення інформації, це може мати ознаки перешкоджання діяльності ЗСУ. Але як виконувати те, що не розумієш, сказав експерт. 

Також, на думку Воробйова, є певний конфлікт між статтею 25 Закону України “Про інформацію” і наказом №73. Стаття передбачає, що журналіст може бути допущений до району бойових дій, щоб збирати відповідну інформацію. Натомість наказ передбачає акредитацію, а фактично — отримання допуску, переконаний він.

“До самої акредитації теж багато питань. Не відомо, дадуть її конкретному журналісту чи ні, ще відповідної рекомендації треба чекати від СБУ, а вони можуть і не дати. Тобто немає чітких критеріїв, за якими йде відбір ЗМІ, і за якими можуть відмовити в акредитації. Це найкричущіше, як на мене”, — сказав Воробйов.

Щодо зонування — введення так званих “червоної”, “жовтої” та “зеленої” зон допуску журналістів на території, де ведуться бойові дії, — на думку експерта, немає критеріїв, за якими їх встановлюють, тобто ця процедура непрозора. Це створює дискусії, самоцензуру і порушення права журналіста на доступ до інформації в місцях локації воєнних дій.

“Фактично наказом створили таку ситуацію, що якщо журналіст потрапив у зону бойових дій, то це вже не буде вважатися законною професійною діяльністю, і це нівелює спеціальні статті Кримінального кодексу, який захищає медійника. І це є проблемою”, — вважає Воробйов. 

На його переконання, наказ№73 сирий, так і не сформувалася юридична група, яка “могла б вивести цей документ на належний рівень, але сподіваюся, що ми йдемо до цього етапу”.

Виконавча директорка ГО “Інститут масової інформації” Оксана Романюк під час форуму також зупинилася на проблемах із зонуванням, які виникли після останніх змін до наказу №73.

“Ми незадоволені тим, як визначені зони. Вважаємо, що доведення інформації про те, як вони мають бути визначені, не було здійснено належним чином. Через це командування окремих зон — Південь, Північ, Схід і Захід — визначили їх на власний розсуд, взагалі не розуміючи, якими мають бути критерії”, — сказала вона.

У медіаспільноти є список власних пропозицій для змін, уточнила медіаекспертка.

“І ми отримали запевнення, що буде створена робоча група із журналістською спільнотою, в межах якої вирішуватимуться ці проблемні питання. Тому що інформація є надзвичайно важливою для нашої перемоги”, — переконана Романюк. 

Вон уточнила, що зараз ведуться переговори представників медіаспільноти з Генштабом ЗСУ, Міноборони, Офісом президента про зміни до наказу №73.

Нагадаємо, що 1 березня 2023 року стало відомо про те, що для журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, змінили правила акредитації Збройних сил України.

Відповідні зміни внесли до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року “з метою оптимізації процесу акредитації, а також покращення взаємодії з представниками засобів масової інформації під час роботи в районах бойових дій”.

Зокрема, для журналістів запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців. Попередні прескарти чинні до 1 травня 2023 року. Керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ отримали право самостійно визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності. Також уточнили перелік інформації, яку не можна публікувати та поширювати.

Водночас журналістська спільнота “Медіарух” заявила, що більшість наданих пропозицій до Міноборони щодо покращення порядку акредитації журналістів для роботи в зоні бойових дій не враховані у змінах до наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter