Заручникам, яких випустили з російських в’язниць без документів, потрібна допомога з поверненням – представник Омбудсмана

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Громадянам України, яких росіяни незаконно утримували в місцях несвободи та відпустили без документів, дуже важко виїхати з тимчасово окупованої території. Здебільшого таких людей вносять до відповідних російських реєстрів і не дозволяють виїжджати.

Про це виданню ZMINA розповів представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко.

За словами посадовця, є категорія громадян, яких росіяни відпустили з незаконних місць утримання, і вони самостійно повернулися до України або виїхали до країн ЄС. Водночас є категорія людей, яких  відпустили, але водночас їм не повернули документи й вони не можуть самостійно виїхати з ТОТ. Вони внесені до відповідних реєстрів, і їм не дозволяють виїхати.

“І з цією категорією потрібно працювати. Ми про такі випадки знаємо, і ми намагаємося допомагати в подібних ситуаціях”, – зазначає Кононенко.

Нагадаємо, у квітні цього року при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими створили робочу групу, яка займатиметься питаннями звільнення цивільних, незаконно позбавлених особистої свободи Росією. До групи ввійшли представники Офісу Омбудсмана, Коордштабу (КШ), Офісу генерального прокурора, СБУ та інших державних органів із залученням громадських організацій. Про необхідність єдиної структури, яка розв’язуватиме саме питання цивільних, викрадених Росією, тривалий час говорили об’єднання родин незаконно утримуваних осіб та правозахисники. 

Точна кількість незаконно утримуваних Росією цивільних українців невідома. Як повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, станом на 16 квітня понад 14 тисяч цивільних осіб утримуються в місцях несвободи в Росії та на окупованих нею територіях. З них близько 2 тисяч людей віком понад 70 років.

Він нагадав, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив перебування в російських в’язницях 868 цивільних осіб. 

16 квітня Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі є дані про 37 тисяч громадян України. В цьому списку як військові, так і цивільні, зокрема діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter