Найпопулярнішими джерелами новин для українців є пошукові системи та соцмережі – дослідження

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Найпопулярнішими джерелами новин та інформації для українців є пошукові системи й соціальні медіа, водночас двоє з трьох респондентів щонайменше раз на тиждень переглядають телевізійні програми.

Про це йдеться в дослідженні “Медіаспоживання та аналіз аудиторії в Україні” за 2020–2021 роки, підготованому експертами Thomson Reuters Foundation (TRF).

Джерело: REUTERS / Gleb Garanich

Згідно з його результатами, щотижня 80% респондентів в Україні використовують для пошуку інформації чи новин пошукові системи, 72% – соцмережі.

Джерело: epim.trust.org

Водночас двоє з трьох респондентів (67%) щонайменше раз на тиждень переглядають телевізійні програми.

Соцмережі “Фейсбук” та “Ютуб” обирають для пошуку інформації та новин 74% опитаних, 71% – вайбер, 46% – інстаграм, 39% – телеграм.

Джерело: epim.trust.org

Більшість новин, за результатами дослідження, не викликають довіри в українців. Так, повністю довіряють більшості новин лише 11% респондентів.

Найбільше, згідно з відповідями респондентів, в Україні довіряють інтернет-публікаціям і новинним вебсайтам (50 %), телебаченню (41%) та соцмережам (32%).

Джерелами, яким довіряють найменше, респонденти назвали радіо (9%) та газети (16%).

Також, згідно з опитуванням, українці вважають, що найбільше фейків і пропаганди міститься в політичних новинах (84%), політичних ток-шоу (83%), у всіх новинах (82%), у коментарях запрошених експертів і коментаторів (65%). Водночас 62% респондентів упевнені, що журналісти та телеведучі також подають неправдиву інформацію.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що згідно з дослідженням “Індекс свободи в інтернеті – 2021” від міжнародної правозахисної організації перше місце з найкращими показниками в цій сфері посіла Ісландія, на останньому опинився Китай – з найгіршими.

Загалом у дослідженні йдеться про те, що глобальний стан свободи інтернету у світі 11-й рік поспіль погіршується на тлі безпрецедентних нападів урядів багатьох країн на свободу вираження поглядів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter