Найкращою вчителькою у світі стала мешканка Пакистану, яка відкрила школу для знедолених дітей

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Сестра Зеф із Пакистану, за версією премії Global Teacher Prize, стала найкращою вчителькою планети у 2023 році. 26 років тому Зеф заснувала у дворі свого будинку школу для знедолених дітей і за цей час навчила сотні школярів.

Про це повідомили на порталі премії Global Teacher Prize.

Джерело: AFP

Цьогоріч фіналістів Міжнародної премії обирали з понад 7 000 номінантів зі 130 країн світу. Церемонія нагородження найкращих вчителів 2023 року відбулася 8 листопада в Парижі.

Як повідомляється, сестра Зеф (як її називають) у 13 років відкрила власну школу у дворі свого будинку для знедолених дітей після побиття та приниження вчителем перед однокласниками. Щоб утримувати заклад, вона працювала по 8 годин у день.

Її школа відзначалася повагою, рівністю, любов’ю і пристрастю до роботи з учнями. При цьому Зеф продовжувала самоосвіту: вдосконалювала свої знання і мову, слухаючи англійські новини. 

У 2006 році через її діяльність нападники атакували будинок вчительки, тому сестра Зеф тимчасово залишила село.

Через чотири роки дівчина здобула ступінь магістра у галузі політології.

У 2014 році молода викладачка виграла премію Lynn Syms Global Prize і купила невелику ділянку землі. Сестра Зеф проводила ранкові та вечірні заняття.

За 26 років вона навчила сотні дітей, і тепер це справжня школа, де зараз 215 малозабезпечених дітей здобувають безплатно освіту. Зараз вона є експертом з питань жіночої освіти, борцем за права дітей і письменницею.

Крім того, сестра Зеф заснувала Фонд Zephaniah Free Education & Women’s Empowerment Foundation, який працює над підвищенням статусу жінок через освіту та підтримку.

За внесок у розвиток найвразливіших громад вчительку нагороджували різними нагородами та визнаннями.

Сестра Зеф присвятила своє життя цій справі і каже, що “продовжуватиме працювати, щоб навчати дітей, поки жива“. 

З України до десятка найкращих педагогів планети увійшов учитель української мови й літератури Артур Пройдаков, а до 50 кращих також потрапила українка Людмила Таболіна.

Нагадаємо, у 2020 році переможцем премії Global Teacher Prize став учитель з Індії Ранджит Дісалі, який допомагає здобувати освіту дівчатам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter