Найчастіше звертаються до жінок-експерток луцькі ЗМІ

Дата: 04 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Найчастіше жінки-експертки з’являються в матеріалах луцьких ЗМІ. Найрідше – запорізьких.

Про це свідчать результати моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

У луцьких медіа жінки коментують 31% питань, у харківських – 30%. Натомість у запорізьких ЗМІ жінки-експерти з’являються у 16% випадках, у чернівецьких та полтавських – в 17%.

За даними ІМІ, лише кожен третій експерт, який коментує матеріали в регіональних друкованих та інтернет-ЗМІ, є жінкою. Загалом в десяти регіонах України експерти зафіксували 471 згадку про жінок-експерток, порівняно до 1492 згадок про чоловіків-експертів (тобто жінки були експертками в 3.1 рази рідше, ніж чоловіки).

У національних друкованих та онлайн-ЗМІ розподіл такий: 13% жінок-екперток та 74% чоловіків-експертів.

“При цьому, коментують жінки переважно другорядні теми, як-от моду, здоров’я, виховання дітей, іноді освіту, або ж постають у медіа як жертви криміналу, чи розповідаючи свої сльозливі історії кохання. Журналісти й журналістки майже не залучають жінок-політологинь, жінок-економісток чи експерток з інших “важливих” тем. Рідше жінки коментували ситуацію у сфері ЖКГ, а також місцеві депутатки та чиновниці коментували політичні події”, – наголошують в ІМІ.

Варто відзначити, що порівняно з 2014 роком, ситуація з жінками-експертами покращилась, адже тоді, за результатами моніторингів ІМІ, жінки залучалися як експертки лише в одному з п’яти випадків.

У той же час, кажуть дослідники, у грудні національні ЗМІ почали більше писати про жінок як основних героїнь матеріалів (29% у грудні 2015 року, порівняно з 16% у вересні 2015). Експерти ІМІ пов’язують це зі зменшенням кількості матеріалів про АТО у грудні, і збільшенням соціальних та розважальних тем (напередодні Нового року).

За даними ІМІ, в середньому одна жінка-героїня припадає на трьох чоловіків-героїв у матеріалах регіональних ЗМІ. Найбільше — 33% — жінок-героїнь матеріалів зафіксували у запорізьких ЗМІ, найменше — у Одесі і Луцьку, лише 13% і 15% відповідно. 

Загалом під час регіонального моніторингу виявили 1492 випадків залучення чоловіків-експертів та 471 жінок-експерток, а також 4357 чоловіків-героїв публікацій та 1359 жінок-героїнь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter