Найчастіше користувачки соцмереж стикаються з жорстоким поводженням у Х – дослідження

Дата: 22 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Згідно з результатами нового дослідження Відкритого університету (Open University), жінки й дівчата частіше стикаються з жорстоким поводженням і погрозами в соцмережі Х (колишній твіттер), якщо порівнювати з іншими соціальними платформами.

Про це пише The Independent.

Фото: Getty Images

Так, дослідники опитали понад сім тисяч жінок. Загалом, 82% інцидентів насильства, які з ними трапилися, були повʼязані з текстовими погрозами або письмовими образами. 33% випадків були повʼязані з публікацією зображень, а ще 45% випадків – з поширенням світлин відверто сексуального характеру.

Опитані розповіли, що їх цькували через їхню стать, гендерну ідентичність та особисті погляди.

Користувачки повідомили, що також стикалися з погрозами й мізогінією у фейсбуку. Водночас цькування й переслідування найчастіше переходили в офлайн для користувачок снепчату, а найрідше – для користувачок Х.

Дослідники стверджують, що молоді жінки, особливо віком до 25 років, частіше за інших стикаються з жорстоким ставленням. Зокрема, кожна четверта жінка в Англії у віці від 16 до 34 років зазнала насильства в інтернеті. Для квір-жінок цей показник ще більший – цькувань зазнає одна з трьох жінок.

69% жінок, які зазнали насильства в інтернеті в Англії, повідомили про це насамперед у соцмережі, де це сталося. Лише 9% жінок звернулися до поліції. Такий маленький відсоток звернень, як кажуть дослідники, повʼязаний з тим, що багато жінок не довіряють правоохоронцям.

“Востаннє, коли я зверталася до поліції, вони ввічливо попросили мого переслідувача більше мені не телефонувати. Принаймні так вони сказали. Чесно кажучи, це його не зупинило”, – поділилася одна з учасниць опитування.

Інша опитана наголосила, що межа між насильством в інтернеті розмита, тому може здаватися, що онлайн-злочини це просто частина життя.

Крім того, один чоловік, який узяв участь в опитуванні щодо поглядів чоловіків на насильство над жінками в інтернеті, сказав, що не повідомляв про деякі випадки насильства, які бачив.

“Це стало настільки поширеним явищем, що я проходжу повз онлайн-коментарі або публікації, щоб не звертати на них уваги”, – пояснив він.

У Meta й Snapchat відреагували на це дослідження, заявивши, що мають інструменти для запобігання насильству над жінками в інтернеті, а також вживають заходів для боротьби зі шкідливим контентом.

“Ми працювали з експертами з жіночої безпеки над розробкою правил проти гендерної ненависті, сексуалізованої лексики та загроз сексуального насильства, і ми працюємо над активним виявленням та вжиттям заходів у зв’язку з цим. 

Ми також створили інструменти, які допоможуть жінкам насамперед не стикатися з насильством. Приміром, йдеться про можливість відключати повідомлення від тих, кого ви не знаєте, та фільтрувати образливі повідомлення та коментарі, щоб вам ніколи не доводилося їх бачити”, – зазначила керівниця відділу жіночої безпеки компанії Meta Сінді Саутворт.

Нагадаємо, що жінки частіше ніж чоловіки зазнають мови ворожнечі в інтернеті. Зокрема, вони стикаються з образливими висловлюваннями на свою адресу, онлайн-домаганнями й підбурюваннями до сексуального насильства. Також мова ненависті часто направлена на темношкірих людей, ромів та євреїв. 

Читайте також: Терпіти не можна, долати: що таке мізогінія і як вона стає першим кроком до насильства над жінками 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter