Мова ворожнечі в інтернеті зазвичай спрямована на жінок – звіт ЄС

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Жінки частіше ніж чоловіки зазнають мови ворожнечі в інтернеті. Зокрема, вони стикаються з образливими висловлюваннями на свою адресу, онлайн-домаганнями й підбурюваннями до сексуального насильства. Також мова ненависті часто направлена на темношкірих людей, ромів та євреїв. 

Про це йдеться у звіті Агентства Європейського Союзу з основних прав (European Union Agency for Fundamental Rights, FRA).

Фото: Depositphotos

У період з січня до червня 2022 року в чотирьох країнах ЄС – Болгарії, Німеччині, Італії та Швеції – FRA дослідило контент на платформах ютуб, телеграм, реддіт і X (раніше відома як твіттер). Зʼясувалося, що жінки були основними мішенями мови ворожнечі на всіх проаналізованих платформах у всіх чотирьох країнах. Серед інших груп, які також страждають від мови ворожнечі – роми, євреї й люди африканського походження.

Згідно з результатами дослідження, кількість ненависницьких постів, спрямованих проти жінок, майже втричі перевищила кількість постів, спрямованих проти людей африканського походження.

У звіті зазначається, що такі тривожні тенденції мають спонукати ЄС і соціальні медіаплатформи бути більш уважними під час модерації контенту, у якому йдеться про стать й етнічну приналежність.

Відповідно до закону ЄС про цифрові послуги, який набув чинності у 2022 році, великі технологічні платформи й пошукові системи мають докладати більше зусиль для боротьби зі шкідливим і незаконним контентом, інакше їх оштрафують.

Нагадаємо, що 13 грудня 2022 року Верховна Рада України 299 голосами за ухвалила Закон “Про медіа” №2693-д, у якому, зокрема, забороняється публічно поширювати висловлювання, які підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їхніх груп на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Такі дії віднесено до значних порушень.

Читайте також: Терпіти не можна, долати: що таке мізогінія і як вона стає першим кроком до насильства над жінками 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter