Найближчими десятиліттями кількість випадків раку у світі може зрости на понад 75% – ВООЗ

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Всесвітня організація охорони здоровʼя прогнозує, що до 2050 року кількість випадків раку у світі може зрости більш ніж на 75%. Найбільше зростання захворювань очікується у країнах з низьким рівнем доходу.

Про це пише Guardian.

Фото: “Медхауз”

У 2012 році у світі фіксували 14,1 мільйона нових випадків захворювання на рак і 8,2 мільйона смертей від нього, а у 2022 ці показники сягнули 20 мільйонів нових випадків і 9,7 мільйона смертей.

Міжнародне агентство ВООЗ із дослідження раку (IARC) прогнозує, що до 2050 року зафіксують понад 35 мільйонів нових випадків раку (це на 77% більше, ніж у 2022 році), а кількість смертей збільшиться до понад 18 мільйонів.

Ключовими факторами зростання випадків раку, за оцінками ВООЗ, є вживання тютюну й алкоголю, а також ожиріння.

Згідно з прогнозами, у 2050 році в країнах з найвищим рівнем доходу зафіксують 4,8 мільйона нових випадків захворювань на рак, але в країнах із низьким рівнем доходу це число буде значною вищим. Крім того, смертність від раку в бідних країнах збільшиться майже вдвічі.

“Ті, у кого найменше ресурсів для боротьби з раком, візьмуть на себе основний тягар”, – сказав представник IARC доктор Фредді Брей.

Попри те, що раку шийки матки можна запобігти, він є восьмим за поширеністю видом раку у світі і девʼятою за масштабом причиною смертності від раку: на його частку припадає 661 044 нових випадків та 348 186 смертей. Це найпоширеніший вид раку у жінок у 25 країнах, багато з яких розташовані в Африці на південь від Сахари.

Найпоширенішими у світі є рак легенів, на другому місці — рак молочної залози у жінок. Також поширеними є рак печінки та шлунка.

Нагадаємо, що протягом 2023 року федеральний суд Чикаго отримав понад 7 тисяч позовів на компанії L’Oreal, Revlon, Namaste, Paul, Weiss, Rifkind & Garrison, Arnold & Porter Kaye Scholer та інші, які об’єднав в одну справу. Темношкірі жінки-заявниці скаржилися на те, що засоби для догляду за волоссям спровокували в них рак.

Згідно із судовими позовами, косметологічні компанії не попереджають клієнток, що їхня продукція містить хімічні речовини, які підвищують ризик розвитку раку матки. Водночас лінійки засобів для догляду за волоссям, такі як Dark & ​​Lovely від L’Oreal і Creme of Nature від Revlon, продаються переважно темношкірим жінкам. Зокрема тому, що в рекламах зображаються темношкірі жінки, які наносять відповідні засоби для волосся.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter