Найбільший протест в історії країни: у Мінську на вулиці вийшло близько 200 тис. людей

Дата: 17 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

16 серпня в столиці Білорусі Мінську відбувся мітинг, що зібрав, за підрахунками очевидців, від 100 до 200 тисяч людей.

Про це повідомляє TUT.by.

Люди зібралися біля стели “Мінськ – місто герой”, а згодом рушили в бік проспекту Незалежності та до Будинку уряду. Білоруси тримали в руках біло-червоно-білі прапори та розгорнули 100-метровий стяг. Також люди скандували “Йди геть”, “Ми не вівці”, “Ми не народець” та “Чесні вибори”. За словами аналітика білоруської редакції “Радіо Свобода” Сергія Наумчика, протести 16 серпня стали, можливо, найбільшими в історії незалежної Білорусі.

Водночас перед початком акції невдоволених результатами президентських виборів біля будинку парламенту в Мінську відбувся мітинг, де виступив Олександр Лукашенко. На акції, куди, за інформацією медіа, організовано звозили працівників бюджетної сфери з регіонів, він сказав, що нові вибори – це фактично смерть для країни.

“Я стою перед вами на колінах уперше у своєму житті! Ви на це заслужили!” – заявив Лукашенко присутнім, однак на коліна так і не опустився.

Мітинг опозиції

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Після закінчення голосування білоруси вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти людей. За п’ять днів протесту в Білорусі затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо.

Відомо, що під час розгону протестів загинув один з мітингувальників. Правоохоронці стверджують, що він помер унаслідок вибуху невідомого предмета в  руці, але рідні не вірять у цю версію. На підтримку їхньої думки журналісти вже показали декілька відео та фото, на яких видно, що в чоловіка стріляли. 

Офіційно вибори в країні виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Наразі ЄС відмовився визнавати перемогу Лукашенка на виборах і готує санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter