Нацроумінг, мапи пунктів незламності та xPON: поради від Мінцифри, як залишатися на зв’язку під час знеструмлень

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У звʼязку з частими та довготривалими відключеннями світла Міністерство цифрової трансформації України підготувало низку порад для забезпечення стабільного звʼязку та доступу до інтернету під час відсутності електроенергії.

Зображення з рекомендаціями опублікували на сторінках Мінцифри у соцмережах.

Фото: “Житомир Інфо”

Так, під час знеструмлень спостерігається значне навантаження на мобільні мережі, що призводить до зниження якості зв’язку.

“Помічали, як під час відключень світла 4G змінюється на Е, а зв’язок стає нестабільним? Це відбувається через перенавантаження мереж мобільних операторів. Зазвичай більшість інтернет-трафіку вживається через домашній або офісний інтернет, а під час знеструмлень українці перемикаються на мобільний. Тому навантаження на мобільну мережу зростає майже в 10 разів і звʼязок та інтернет стають нестабільними”, – зазначають у Мінцифри.

Тож Міністерство рекомендує громадянам завантажити мапу пунктів незламності. Її можна знайти в застосунку “Дія”. Вона допоможе знайти найближче місце, де можна зарядити телефон, приєднатися до інтернету або зателефонувати рідним.

Крім того, слід розглянути варіант під’єднання до інтернет-провайдерів, які використовують технології xPON. Це дозволить мати інтернет до 72 годин під час блекаутів. Інформацію про таких провайдерів можна знайти на онлайн-мапі Мінцифри та ЛУН.

Насамкінець відомство пропонує скористатися національним роумінгом. Для цього потрібно відключити автовибір мережі на смартфоні. На Android це можна зробити в розділі “Налаштування” > “Мобільна мережа” / “Підключення” > “Оператор”. На iOS слід відкрити “Параметри” > “Стільникові дані” > “Вибір мережі”. Потім потрібно вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL.

Якщо під’єднатися не вдалося з першого разу, варто спробувати ще раз або обрати іншу мережу, а потім перевірити можливість вихідного дзвінка та надсилання смс-повідомлень.

Нагадаємо, що наразі в усіх регіонах України діють ліміти споживання електроенергії. Для дотримання цих лімітів обленерго використовують графіки погодинних відключень як для промислових, так і для побутових споживачів через дефіцит в енергосистемі. Унаслідок негоди 256 населених пунктів у восьми областях залишилися без електроенергії.

Інформацію про можливі відключення можна знайти в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго та їхніх соцмережах.

Основною причиною обмежень є шість ракетних ударів, яких військові РФ завдали по українських електростанціях, чим значно пошкодили їх і зменшили виробництво електроенергії.

Для подолання дефіциту залучають імпорт та аварійну допомогу з Європи, але цього не досить, тому “Укренерго” вимушене застосовувати обмеження споживання. 4 червня на запит “Укренерго” активували аварійне постачання електроенергії з Румунії та Польщі з 22:00 до 24:00.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter