Нацрада зафіксувала ґендерний дисбаланс у рекламних роликах на ТБ

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг 200 рекламних роликів на 27 каналах на предмет ґендерної рівності та виявила в них певний дисбаланс.

Про це повідомив член Нацради Максим Онопрієнко, пише “Детектор медіа”.

Джерело: promo-pictures.com

За його словами, у вказаних відео “жінки знервовані побутом, а чоловіки виступають експертами”.

Також відрізняються основні ґендерні ролі: для жінок – сім’я, для чоловіків – професія. На думку регулятора, чоловіча праця подається як творча та керівна, жіноча – як обслуговча. До того ж голос за кадром у рекламі переважно чоловічий, і, на думку Онопрієнка, він сприймається як експертний.

За словами голови Нацради Ольги Герасим’юк, у рекламі присутня лише молодь, старших людей немає. На її думку, найчутливіші до реклами діти, вона впливає на формування їхнього світогляду. Герасим’юк закликала мовників зважати на моніторинг регулятора.

Заступник голови Нацради Валентин Коваль сказав, що зауваження стосуються радше рекламістів, а не ЗМІ, які транслюють відео. Він запропонував проінформувати про результати моніторингу Всеукраїнську рекламну коаліцію та Індустріальний телевізійний комітет.

Максим Онопрієнко анонсував подальші перевірки контенту мовників на наявність ґендерного дисбалансу. Наступним етапом будуть програми власного виробництва телеканалів, уточнив він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що пандемія COVID-19 та карантинні обмеження протягом минулого року знизили представленість жінок-експерток і героїнь в онлайн-медіа на 5%. Видимість жінок зросла лише під час місцевих виборів – 2020.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter