Коронакриза знизила представленість жінок-експерток у медіа – директорка ІМІ

Дата: 13 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Представленість жінок-експерток і героїнь у медіа дуже вразлива до зовнішніх факторів. Так, пандемія COVID-19 та карантинні обмеження протягом минулого року знизили представленість жінок, зокрема жінок-експерток, в онлайн-медіа на 5%. Видимість жінок зросла лише під час місцевих виборів – 2020.

Про це в програмі #OneVoice розповіла виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Вона додала, що на сьогодні, після виборів, відсоток представленості жінок знову відкотився назад.

Водночас, коментуючи представленість жінок-експерток на телевізійних каналах та ток-шоу, оглядачка “Детектора медіа” Марина Довженко зазначила, що більшість експерток є речницями органів державної влади, психологинями чи представницями сфери астрології. А такі галузі, як економіка, бізнес та юриспруденція, практично не представлені жінками.

За словами Довженко, рівень представленості жінок у телешоу коливається в межах 22%. Найбільше жінок протягом лютого 2021 року було представлено в таких програмах, як “Ехо країни” на “Прямому” та “Зворотний відлік” на “Суспільному”.

“Суспільне” намагається максимально залучати жінок-експерток, жінок-героїнь і ведучих, де жінка відіграє рівну роль. На цю модель варто було б орієнтуватися іншим ток-шоу”, – додала вона.

Зі свого боку координаторка Волинського пресклубу Богдана Стельмах повідомила, що в регіональних медіа – районних газетах, радіо та сайтах – ситуація абсолютно протилежна: що локальніше ЗМІ, то більше представленість експерток.

“Наш моніторинг показав, що в гіперлокальних медіа присутність жінок значно вища і, як ми відстежили, найбільш ґендерно збалансована. Там дотримано ґендерного балансу великою мірою”, – сказала Стельмах.

Водночас на обласному рівні, зауважила вона, навпаки: що вищий рівень медіа, то менша кількість жінок-експерток.


#OneVoice – це спільний проєкт #вибориБЕЗсексизму, кампанії проти сексизму в медіа і політиці “Повага” та Інституту масової інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter