Нацрада винесла припис виданню “Всі разом!” через розпалювання ворожнечі щодо ЛГБТ

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла припис онлайн-медіа громадської організації “Громадянський рух “Всі разом!”. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні, що відбулося 7 березня.

Про це пише “Детектор медіа”. 

Фото: Дмитро Ларін / УП

Так, моніторинг Нацради у відповідь на отриману скаргу зафіксував ознаки розпалювання ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації у матеріалі “ЛГБТ рух та педофілія. Історичний зв’язок”.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, це значне порушення, за яке до онлайн-медіа застосовується припис до 31 березня 2024 року. Надалі засоби реагування будуть серйознішими.

Попри те, що сайт “Всі разом!” (vsirazom.ua) не зареєстрований, дія закону поширюється і на нього.

Очільник руху Руслан Кухарчук зазначив, що в матеріалі нібито використані фактологічні дані, які доступні у “Вікіпедії” та на інших ресурсах. Зокрема про те, що деякі лідери ЛГБТ-спільнот у 70-ті роки просували ідею стосунків дорослих чоловіків і хлопчиків.

“Очевидно, є спільноти, які болісно реагують на поширені факти”, – сказав він.

У відповідь на це голова Нацради Ольга Герасим’юк уточнила у Кухарчука, чи вважає він “Вікіпедію” достовірним джерелом. На що той відповів, що відомості, поширені у статті, є й на інших офіційних сайтах.

Адвокат сайту Олександр Храпач сказав, що не виступає проти гомосексуальних людей, однак вважає це “приватною справою, яка не має популяризуватися”. На його думку, це загроза для національної безпеки, оскільки міжнародними актами гарантується збереження національної ідентичності та духовних цінностей.

Також він посилався на Закон “Про медіа” і зазначив, що норма, на яку посилається Нацрада щодо розпалювання ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації, набуває чинності 1 червня 2024 року, тому зараз немає підстав для винесення засобу реагування.

Натомість Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що в матеріалі немає посилань на першоджерела: “Окрема дискусія може бути про те, чи можна стверджувати, що це факти. Для чого поширювати дискримінаційні висловлювання? Захищайте ідентичність, але не порушуйте Закон “Про медіа”.

Крім того, на думку члена Нацради Олександра Бурмагіна, у матеріалі є всі ознаки мови ворожнечі, бо прослідковуються узагальнення та цькування: “І фактично робиться рівняння між представниками ЛГБТ-спільноти та педофілами. Закон “Про медіа” звільняє від відповідальності, якщо воно поширене іншим зареєстрованим медіа. Тому у матеріалі мають бути посилання. До того ж “Вікіпедія” не зареєстрована у Нацраді”.

Зрештою Кухарчук не визнав, що у матеріалі містяться висловлювання, які розпалюють ворожнечу: “Поширення фактів не може вважатись дискримінацією або мовою ворожнечі”.

У результаті регулятор проголосував за винесення припису та наголосив, що компанія може піти з цим рішенням до суду, якщо захоче.

Нагадаємо, що 13 грудня 2022 року Верховна Рада України 299 голосами “за” ухвалила Закон “Про медіа” №2693-д, у якому, зокрема, забороняється публічно поширювати висловлювання, які підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їхніх груп на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Такі дії віднесено до значних порушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter