Нацрада позапланово перевірить “112 Україна” через висловлювання Медведчука

Дата: 03 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила призначити позапланову перевірку телеканалу “112 Україна”.

Про це повідомили в регулятора. 

Монітори Нацради зафіксували в ефірі телеканалу 22–24 червня проілюстрований коментар народного депутата Віктора Медведчука до телепередач “Live” і “Прайм”. Він також звучав і 22 та 23 червня – п’ять разів, а 24 червня – один раз. У ньому політик схвально оцінює ініціативи російського президента в міжнародній політиці й висловлює оптимізм щодо їхньої реалізації.

У Нацраді зазначили, що ці думки Медведчук виклав журналістам “Російської газети”, яка є друкованим органом уряду РФ, щодо статті Путіна в американському журналі The National Interest. У ній ішлося про трактування російським президентом причин Другої світової війни, глобальні наслідки й переосмислення в сучасному глобалізованому суспільстві. У цій статті Путін поклав відповідальність за початок війни, крім нацистської Німеччини, на провідні держави того часу – Велику Британію, Францію, Польщу.

Зовнішньополітичні відомства Великої Британії, Польщі, Латвії, Естонії та інших країн розкритикували статтю Путіна, звинувативши російського президента в спотворенні історичних фактів.

Також Медведчук у ще одному коментарі, що звучить в ефірі мовника, оцінює ініціативу президента країни-агресора як таку, що дасть змогу припинити численні інсинуації на адресу Радянського Союзу. Тобто в передачі звучить лише позиція, яку нині відстоює офіційна Москва і яка не дає всебічного аналізу та трактування політики Радянського Союзу в Другій світовій війні.

У жодному виступі ведучих чи промовах гостей телепередач “Live” і “Прайм” упродовж 22–24.06.2020, повідомляє регулятор, не було подано інформації та оцінки в контексті актуальної на сьогодні ситуації зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

У Нацраді вважають, що продемонстрована позиція Медведчука стосовно статті Путіна в контексті подій в Україні є сприятливою для російського уряду, такі висловлювання забезпечують інформаційну підтримку дій російського керівництва в умовах збройної агресії проти України й загрожують створенням серйозної міжнародної напруженості, що становить загрозу національній безпеці України.

Нагадаємо, що через висловлювання в День пам’яті та примирення, які мають ознаки розпалювання ворожнечі й ненависті, та показ мапи України без Криму Нацрада вирішила перевірити телеканали “1+1” та NewsOne.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter