Мапа без Криму і розпалювання ненависті: Нацрада позапланово перевірить 1+1 та NewsOne

Дата: 21 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Через висловлювання в День пам’яті та примирення, які мають ознаки розпалювання ворожнечі й ненависті, та показ мапи України без Криму телеканали “1+1” та NewsOne позапланово перевірять на дотримання законодавства.

Про це повідомили в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

Призначили позапланову перевірку телеканалів на прохання СБУ, яку зацікавила трансляція передачі “Протистояння” 8, 9 та 10 травня. У ній гість студії Андрій Пальчевський розповідав про те, що під час Другої світової війни євреї воювали на боці Третього рейху:

“Я маю сказати, що в каральних акціях проти братських народів брали участь не тільки українці. Брали участь і російські, звісно, в складі власовської армії і в німецьких частинах. На Сталінградському фронті, якщо хтось пам’ятає, 70 тисяч росіян воювало проти росіян. Вони не воювали, можливо, в перших окопах, але вони були так звані [слово нерозбірливе]. Те саме було з представниками інших етносів, національностей, називайте як хочете. У німецькій армії було 180 тисяч євреїв. Я не обмовився. Ви можете собі уявити. Але єврейський народ якось із цим живе”.

Інший гість передачі Вадим Карасьов розповів в ефірі про існування окремих дивізій СС, які складалися з євреїв. 

“Треба зрозуміти одну річ, що територія України була театром воєнних дій за те, щоб знищити слов’янський етнос як такий. Ось євреї, дивіться. Я можу сказати: так, були єврейські дивізії СС, були євреї”, – сказав він.

Ці висловлювання, на думку Нацради, мають ознаки “заперечення і спотворення Голокосту, який підірвав підґрунтя європейської цивілізації, розпалення ворожнечі щодо єврейського народу, який зазнав мільйонних жертв як від дій формувань СС, так і від інших військових формувань нацистського Третього рейху”.

Щодо телеканалу “1+1”, то питання в регулятора спричинив показ мапи України, на якій немає окупованого Криму. 

“13 квітня зафіксовано розміщення у випуску новин “ТСН”, у сюжеті “Обвал цін” (о 20:25), мапи України без окупованої Автономної Республіки Крим із посиланням на карту нашої країни, оприлюднену на інтернет-сторінці міжнародної організації “Nord Pool Spot”,розповіли деталі в Нацраді.

 
Обидві перевірки експерти мають провести після завершення карантину.

Нагадаємо, що на початку року Нацрада оштрафувала на понад 100 тисяч гривень NewsOne за розпалювання ворожнечі під час однієї з передач. У ній ведучий заявив, що на Сході України відбувається “збройний громадянський конфлікт”, який можна закінчити, тільки давши правову оцінку подіям 2013–2014 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter