Нацрада назвала телеканал із найнижчим показником української мови в ефірі

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перевірила телеканали на виконання мовних квот і виявила, що найнижчий показник має “Україна” – 75%.

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на інформацію членкині Нацради Олени Ніцко.

Джерело: ua.news
Моніторинг проводився у січні-лютому 2021 року, перевірялися 28 телеканалів.

Квота для загальнонаціональних телеканалів складає 75% та більше української мови в ефірі. Згідно з результатами перевірки, більшість перевірених каналів її дотримуються. 12 загальнонаціональних мовників мають показник 100%. 

Усі перевірені мовники транслюють рекламу та новинні програми державною мовою.

На 100% українською мовлять телеканали “UA: Перший”, “UA: Культура”, 5 канал, К2, “Еспресо”, “Індиго TV”, М1, “Рада”, Xsport, “Піксель”, “ПлюсПлюс” та Zoom.

Показник понад 90% мають “Прямий”, “Мега”, “Україна 24”, “2+2”, “Новий”, “НЛО”, “ТЕТ”, а також, за даними на січень, мав “ZIK” до відключення каналу.

СТБ має відсоток 87%, ICTV – 83%, “1+1” – 86%, “Інтер” – 78%.

За словами Ніцко, під час моніторингу регулятор зафіксував ознаки порушення у мовленні деяких каналів, зокрема відсутність трансляції виключно українською мовою програм, які не є власним продуктом. Поки що ця інформація опрацьовується. Якщо виявиться, що такі порушення справді були, Нацрада призначить перевірки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за місяць дії Закону “Про мову”, з 16 січня по 11 лютого 2021 року, до мовного омбудсмана звернулося 605 мешканців України.

Більшість звернень стосувалася відсутності української версії сайтів. Також люди скаржилися на депутатів місцевих рад, які в офіційному спілкуванні відмовляються говорити українською.

Фотографія обкладинки: DW Україна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter