Нацполіція оголосила підозри двом російським військовим за катування мешканця Херсона

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Слідче управління ГУНП в Херсонській області оголосило підозри двом російським військовослужбовцям у порушенні законів і звичаїв війни, зокрема через катування жителя Херсона. 

Тексти підозр росіянам Михайлу Селькову та Олексію Атменєєву оприлюднив Офіс генпрокурора України. 

Російські кати Михайло Сельков (ліворуч) та Олексій Атменєєв (праворуч). Фото із соцмереж

Слідству вдалося встановити, що до катування мешканця Херсона, 1974 року народження, причетний військовослужбовець мобільного загону оперативного призначення (ОМОН) росгвардії в Республіці Комі, Північно-Західного округу військ національної гвардії РФ Михайло Сельков. А також військовослужбовець Олексій Атменєєв. Його посаду і звання слідство наразі не встановило.  

28 червня 2022 року, близько 15.00, Сельков, Атменєєв і девʼять інших невстановлених російських солдатів, озброєні вогнепальною автоматичною зброєю, прибули до приватного будинку в Херсоні з метою обшуку. На подвірʼї вони помітили потерпілого, 1974 року народження. 

Вони наказали відкрити йому ворота та ввійшли на територію приватного домоволодіння. Згодом почали допитувати чоловіка з метою знайти заховану вогнепальну зброю. Під час цього “допиту” російські солдати застосували насильницькі методи. Зокрема, Атменєєв завдав потерпілому щонайменше 20 ударів кулаками в голову, грудну клітку, нирки, а Сельков ударив у груди дулом автомата. Після цього вони незаконно увʼязнили потерпілого в захопленому раніше приміщенні ГУНП у Херсонській області на вул. Лютеранській, 4. Саме там окупанти організували катівню для цивільного населення.

Приблизно через вісім годин чоловіка знову допитали. Коли він не відповідав на запитання, Атменєєв бив його кулаками, ногами й гумовою палицею в грудну клітку, по кінцівках та спині. Згодом чоловіка повернули в камеру для увʼязнених. Там потерпілого утримували в нелюдських, антисанітарних умовах, йому обмежували відвідування вбиральні, годували та давали воду один раз на день, позбавили будь-яких гігієнічних засобів.

7 липня 2022 року окупанти змусили чоловіка в присутності Селькова і двох невстановлених військовослужбовців дати інтервʼю російським “ЗМІ”, де він визнав те чого не скоїв. А через два тижні  потерпілого без будь-яких супровідних документів етапували до іншого місця ув’язнення на Донеччині. 

Нагадаємо, що в червні 2024 року суд заочно визнав винним у жорстокому поводженні з цивільним населенням на Херсонщині командира загону спецпризначення Росгвардії Олексія Ощепкова. Так, у травні 2022-го за його наказом росіяни затримали члена сім’ї голови селищної ради та помістили до захопленого приміщення відділку поліції. Чоловіка кілька годин били, щоб отримати потрібну інформацію, а після відпустили. 

Так само вчинили з головою Старостівського округу та його близьким родичем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter