Національну правозахисну премію за 2019 рік отримала волонтерка, яка допомагає полоненим на Донбасі

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Національну правозахисну премію за особливий внесок у правозахисну сферу протягом 2019 року отримала волонтерка Ірина М., яка працює з полоненими на Донбасі.

Як повідомляє ZMINA, цю премію ініціювала платформа “Правозахисний порядок денний” у 2016 році і 10 грудня на Правозахисній неконференції вручила вже вчетверте.

Справжнього імені лауреатки 2019 року ініціатори наразі не називають публічно, оскільки це пов’язано з питаннями безпеки. Адже Ірина, за свіченням організаторів премії, виконує ключове для життя полонених в ОРДЛО завдання.

“Насправді ця людина щодня, із року в рік робить все для того, щоб наші полонені виживали. Адже дуже важливо в полоні знати, що за тебе борються, що тобі допомагають. Ця людина дає полоненим розуміння того, що про них пам’ятають, що їхні потреби намагаються задовольнити і їхні питання вирішуються”, – відрекомендували лауреатку під час нагородження.

Ірина Довгань та Валерій Наседкін

З міркувань безпеки замість жінки отримати нагороду вийшли колишні полонені Ірина Довгань та Валерій Наседкін, які після звільнення допомагають правозахисниці в роботі. Але, за словами  виконавчої директорки Центру громадянських свобод  Олександри Романцової, сама лауреатка була в цей час присутня в залі.

Вручали премію правозахисниця Олена Семьоркіна, представниця Української Гельсінської спілки з прав людини, яка входить до платформи ППД.

Олена Семьоркіна

Олександра Романцова зазначила, що наразі на нагороді не вигравірувано навіть псевдоніма лауреатки. Але це можна буде зробити тоді, коли робота, яку вона зараз виконує, вже буде непотрібна.

Нагадаємо, у 2018 році Національну правозахисну премію отримала правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), юристка Дар’я Свиридова, яка, зокрема, веде справи заручників в окупованому Криму.

У 2017 році Національну правозахисну премію отримали правозахисниця, яка працює з дітьми в зоні конфлікту на Донбасі, Олена Розвадовська та журналістка і співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак. У 2016-му – луганський активіст Геннадій Щербак за створення бази даних про порушення прав людини в умовах конфлікту на Донбасі.


Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють над вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проєкт “Без кордонів”, “Євромайдан SOS”. Роботу платформи координує Центр громадянських свобод.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter