Національну правозахисну премію – 2020 отримали Роман Мартиновський та Юлія Сачук

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися
Національну правозахисну премію за особистий внесок у захист прав людини у 2020 році отримали адвокат Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський та голова громадської організації “Fight for Right / Боротьба за права” Юлія Сачук.
 
Як передає кореспондент видання ZMINA, лауреатів премії напередодні Міжнародного дня захисту прав людини оголосили правозахисники Олександра Романцова, Тетяна Печончик, Олександр Павліченко та Олег Мартиненко
 
Роман Мартиновський – кримський адвокат, експерт Регіонального центру прав людини (РЦПЛ), правозахисної організації із Севастополя, яка була вимушена залишити Крим після окупації Росією.
 
Роман Мартиновський

Правозахисник підготував низку звітів для міжнародних організацій і судів для висвітлення незаконного переміщення населення з Криму, депортацій, заміни складу населення окупованого півострова, примусу кримчан до російського громадянства, захисту права власності, утисків за релігійною ознакою та інші. Ці звіти вивчали та заслуховували, зокрема, у Раді Європи, ООН, ОБСЄ, Європейському парламенті та Міжнародному кримінальному суді.

“Робота Романа Мартиновського важлива в залученні міжнародних механізмів із захисту прав людини в контексті окупації й наближає повернення Криму”, – пояснила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик. 

За її словами, важливим напрямом роботи правозахисника є допомога кримчанам в ув’язненні. Цією категорією людей, на відміну від політв’язнів, ніхто з українських громадських організацій системно не займається.  

Роман Мартиновський розповів, що 2020-й був складним роком для нього та його організації. Він подякував своїм колегам з Регіонального центру прав людини, які “надихають на продовження розпочатих справ і не дають опускати руки”. 

Інша лауреатка Національної правозахисної премії, Юлія Сачук, – одна з ініціаторок різних кампаній на захист прав людей з інвалідністю, щоб заявити про себе як про активних громадян. Стрибки з парашутом, дайвінг, катання на квадроциклах, велопробіг за участю людей з порушеннями зору “Бачу, можу, допоможу” та багато інших. Через екстремальні види спорту люди з інвалідністю заявляють, що вони готові захищати свої права і говорити про них уголос. Крім того, Юлія Сачук – ініціаторка школи політичної участі для дівчат та жінок з інвалідністю “Лідерка”. Випускниці школи стажувалися в органах державного управління, а одна з них – Леоніда Пономарьова – пішла на вибори й стала депутаткою Київоблради. 
 
Юлія Сачук

У 2019 році Юлія Сачук уперше порушила на міжнародному рівні проблему нечесного розподілу бюджетних коштів громадським організаціям осіб з інвалідністю. Вона підняла це питання, зокрема, на засіданні ООН у Женеві в межах процедури періодичної звітності України з виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю.

У 2020 році разом з іншими 30 організаціями під час розроблення та затвердження державою річного бюджету вона організувала адвокаційну кампанію #держкоштинедляобраних. Завдяки тиску з боку громадянського суспільства вперше за 30 років незалежності близько 20% бюджетних коштів за статтею “фінансування громадських організацій осіб з інвалідністю” переспрямували на відкритий конкурс.

 

“Ми відзначаємо внесок у права людини Юлії Сачук та акцентуємо увагу на забезпеченні прав осіб, які потребують медичної допомоги. Одна з останніх справ, яку ми супроводжуємо в Європейському суді з прав людини, стосується людей з орфанними проблемами, де держава має надавати підтримку попри величезні кошти”, – сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко. 

“Ми дійсно хочемо бачити від держави забезпечення прав людей з інвалідністю в контексті прав людини. Хочемо, щоб правозахисний підхід замінив пострадянський медичний стосовно людей з інвалідністю”, – сказала Юлія Сачук. 
 
Нагадаємо, Національну правозахисну премію п’ятий рік поспіль вручає коаліція правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний”.
 
У 2019 році цю премію отримала волонтерка Ірина М., яка працює з полоненими на Донбасі (справжнього імені лауреатки не називали публічно, оскільки це пов’язане з питаннями безпеки). У 2018 році премію отримала правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), юристка Дар’я Свиридова, яка, зокрема, вела справи кримських політичних в’язнів. У 2017 році Національну правозахисну премію отримали правозахисниця, яка працює з дітьми в зоні конфлікту на Донбасі, Олена Розвадовська та журналістка і співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак. У 2016-му – луганський правозахисник Геннадій Щербак за створення бази даних про порушення прав людини в умовах конфлікту на Донбасі.

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють над розв’язанням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проєкт “Без кордонів”, “Євромайдан SOS”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter