Національна спілка кінематографістів України позивається до Кабміну

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Національна спілка кінематографістів України оскаржила в судовому порядку рішення Державного агентства України з питань кіно про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Відповідний позов подали проти Кабінету Міністрів, повідомили на фейсбук-сторінці юридичної фірми Axon Partners, що представляє інтереси спілки.

Джерело: фейсбук-сторінка Axon Partners

Йдеться про постанову уряду №203 від 7 березня 2023 року, ухвалену внаслідок звернення Держкіно щодо неспроможності провести конкурс для оновлення складу Ради з державної підтримки кінематографії через воєнний стан. Звернення підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук.

На переконання юристів Axon Partners, вона не має відповідних повноважень, а сама постанова суперечить Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні”. До того ж, за словами правників юрфірми, ані звернення, ані постанова не містять обгрунтувань, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, 6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, де обрали керівницею державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” Олену Гончарук. Підписання контракту із нею мало відбутись впродовж двох місяців після оголошення результатів конкурсу — до 21 лютого 2023-го, але цього не сталося досі.

Вже після цього Держкіно відмовилось проводити конкурс членів Ради з державної підтримки кінематографії та продовжило термін дії попереднього складу, який кіноспільнота оскаржувала ще на етапі відбору.

7 березня Кабінет Міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.

10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, не погоджуючись із таким рішенням.

Проти продовження повноважень Ради також виступила Українська Гільдія Режисерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter