Нацбанк спростовує, що збиратиме дані про безготівкові платежі всіх клієнтів банків

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Національний банк України не збиратиме даних про всі платежі фізичних осіб. 

Про це повідомили в Нацбанку. 

Будівля Нацбанку. Фото: “Голос України”

До повідомлення посадовців у мережі розповсюдився лист, у якому серед іншого йшлося про те, що відтепер щотижня українські банки мають надсилати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі клієнтів в інтернеті за попередній тиждень. Водночас дані мали містити імена клієнтів чи назви суб’єктів господарювання, а під звіти потрапляли всі перекази, не залежно від їхнього розміру. 

У Нацбанку, коментуючи ситуацію, наголосили, що документ не має стосунку до фізичних осіб, а хвилю обурення в мережі пов’язали з появою новини про лист на підсанкційному ресурсі “Страна”. Посадовці пояснили, що узагальнену інформацію виключно щодо юросіб отримують від банків ще з кінця минулого року. 

Лист, який викликав реакцію в мережі, був нагадуванням для установ про це. 

“Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України”, – запевнили посадовці. 

Нагадаємо, що в Україні цього року запрацювала система фільтрації фішингових доменів, що мала б протидіяти одержанню платіжних даних українців шахраями. Втім, правозахисники вбачають у запровадженні механізму неабиякі ризики, бо тепер посадовці автоматично можуть отримувати інформацію про українців, які намагалися перейти на заблоковані ресурси. 

Участь у запровадженні системи бере Нацбанк, тож експерти радять банкірам відмовитися від цього, щоб не псувати собі репутацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter