Начальника донецької катівні “Ізоляція” Дениса Куликовського відправили на 15 років до в’язниці

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва визнав винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні колишнього начальника російської катівні “Ізоляції” на Донеччині Дениса Куликовського.

Про це розповідають “Ґрати”. 

Куликовський під час суду в серпні 2022-го. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Справу слухали в закритому режимі, а свідчення проти Куликовського давали 22 колишніх полонених. 

Суддя Євген Мартинов виправдав засудженого за статтею щодо торгівлі людьми через “недоведеність обвинувачення”. 

Окрім позбавлення волі Куликовський також має виплатити 400 тисяч гривень і 95 тисяч гривень двом потерпілим за цивільними позовами. Засуджений своєї провини не визнав. 

Катівню “Ізоляція” російські бойовики так званої “ДНР” облаштували на території захопленого заводу в Донецьку. Одним з найвідоміших в’язнів “Ізоляції” є журналіст Станіслав Асєєв, який провів там 28 місяців. Асєєв написав книжку про своє перебування в полоні та свідчив проти Куликовського в суді. 

Фотографія однієї з кімнат в “Ізоляції”. Світлини потрапили до мережі на початку 2021 року. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Завдяки свідченням колишніх бранців вдалося встановити загалом особи 45 катів “Ізоляції”. Куликовський керував катівнею орієнтовно у 2015−2018 роках.

Звільнені згадували його як головного ката, який прирікав людей на тортури, а також особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, наприклад ховали заживо та інсценували розстріли.

Нагадаємо, що таємні катівні російські бойовики облаштовували й на окупованій частині Луганщини. Правозахисники вже зібрали чимало інформації про те, де саме тримали та тримають людей та хто відповідає за катування. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Тетяна Козак, Ґрати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter