“Нацдружини” розповіли, хто постачає їм форму

Дата: 06 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Національні дружини” замовила 1000 камуфляжних курток для тих, хто вступає до лав “дружинників”. Собівартість однієї такої куртки – 600 гривень.

Про це стало відомо зі слів одного з засновників “Національних дружин” Юрія Каплі, повідомляє “Українська правда”.

Фото: Ельдар Сарахман, Українська правда

Він розповів, що формою дружинників забезпечила людина, котра володіє магазином “Мілітаріст” і має свій бренд М-ТАС. Та сама людина шила форму “Азову”, спецназу та різним структурам, що перебувають на фронті.

“Ми домовились, що нам пошиють певну кількість курток, а ми будемо їх поступово викуповувати за собівартістю. Коли в дружину приходить людина, ми попереджаємо, що вона має купити форму за свої гроші. Хтось готовий відразу, хтось розтягує на кілька платежів”, − пояснив Капля.

За словами одного з “дружинників” 19-річного Дениса, комплект форми обійшовся йому приблизно в 1100 гривень.

“Це куртка, штани, дві футболки, шапка та баф (головний убір у вигляді шарфа – прим.)”, − додав він.

Капля зауважив, що саме такий дизайн – без застібки спереду, щоб вдягати через голову – обрали спеціально. Відсутність фурнітури зменшила собівартість.

“Що до того, нібито наша форма схожа на уніформу “Беркута”, “Азов” свою військову техніку розмальовує в камуфляж “уламок”. Він схожий на уламки розбитого скла. Ходити в місті у військовому камуфляжі неправильно. Є світова практика – використання в камуфляжі для вулиць білого, сірого, чорного кольорів. Тобто ми вибрали дизайн “уламок”, але в іншій кольоровій гамі”, − зазначив він.

Капля також підкреслив, що централізованих фінансових вливань в роботу “Національних дружин” ніхто не робить. Крім того, в організації виступають проти “допомоги готівкою”, та готови приймати в подарунок форму, пальне для машин тощо.

Нагадаємо, політична партія “Національний корпус” 28 січня влаштувала присягу учасників громадської організації “Національних дружин”, які мають здійснювати патрулювання вулиць та “протидіяти незаконним нарко- та алкопритонам”. У Києві присягу прийняли близько 600 учасників.

Західні експерти висловили занепокоєння створенням “Національних дружин”. Зокрема, на думку провідного дослідника проекту BellingCat Аріка Толера, тепер всі потенційні проблеми, пов’язані з “поверненням додому” крайньоправих груп, подібних до “Азову” можуть стати реальністю.

Правозахисник і дослідник крайньоправих рухів Павло Клименко вважає, що поява “Національних дружин” матиме вплив на безпеку меншин у Києві.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в країні існує лише державна монополія на застосування сили, що належить Нацгвардії, Нацполіції та Збройним силам. Він підкреслив, що всі інші парамілітарні утворення є незаконними, та пообіцяв не допустити їх роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter