На Волині понад 200 шахтарів чотири місяці не отримують зарплати

Дата: 16 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Шахтарі із Нововолинська Волиньської області продовжують голодувати під Апаратом Президента.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Як пояснив очільник профспілки шахтарів Нововолинської шахти №1 Анатолій Мухамеджанов, на державному підприємстві шахті “Нововолинська №1” відбулось скорочення до 235 людей, оскільки його збираються закривати.

“Нашу шахту ввели в бюджет 2016 року і зобов’язані фінансувати усі наші витрати, тому що вугілля ми не видобуваємо і не можемо отримувати інші види прибутку. Нам чотири місяці не платять заробітну плату”, – каже Анатолій Мухамеджанов.

Він нарікає на Міністерство фінансів України, яке хоче переробити план фінансування, що призведе до затягування процедури.

“Зі слів Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерство фінансів України через надумані неіснуючі недоліки в планах фінансування, хоче переробляти план. Тобто доведеться підписувати його знову по всіх щаблях, а це Мін’юст, Мінфін, прем’єр-міністр. Знову починається Голгофа”, – пояснює Анатолій Мухамеджанов.

У своєму коментарі Центру прес-служба Міністерства фінансів пояснює, що бюджетна програма КПКВК 1101070 “Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості”, за якою передбачено 305,6 млн грн. з Державного бюджету на 2016 рік, віднесена до переліку програм, де передбачається внесення змін до порядку використання коштів. Такий крок зумовив прийнятий урядом у лютому цього року розпорядження №118.

“Відповідно до Бюджетного кодексу України, зараз тривають процедури для відкриття бюджетних асигнувань за програмою, зокрема, Міненерговугіллям, як головним розпорядником коштів за цією програмою, здійснюються погодження паспорту бюджетної програми. Таким чином, після проведення вищезазначених бюджетних процедур видатки за програмою будуть здійснюватися в установленому законодавством порядку”, – пише Центру інформації про права людини прес-служба відомства.

У міністерстві нагадують, що станом на 16 червня 2016 року на вугільну галузь з державного бюджету виділили 500 млн. грн.

“Ці кошти йдуть за бюджетною програмою “Поповнення обігових коштів або збільшення статутних фондів вугледобувних підприємств для погашення заборгованості із заробітної плати працівникам, що утворилася на 1 січня 2016 року” (100% плану), а також відкриті асигнування за бюджетною програмою “Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції” на суму 225 млн. грн. (100% плану на січень-червень, всього на рік передбачено 250 млн. гривень)”, – повідомляють у міністерстві.

Тим часом Анатолій Мухамеджанов повідомляє, що з понеділка шахтарі планують розпочати акції протесту на Волині.

Раніше повідомлялось, близько сотні шахтарів, які мають статус інвалідів праці, з різних регіонів України пікетували Міністерство соціальної політики. Вони вимагали індексації пенсій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter