На вивезеного з Криму до Росії українського в’язня тисне адміністрація колонії

Дата: 08 Червня 2017
A+ A- Підписатися

До вивезеного з Криму до російської колонії українського ув’язненого застосовують погрози та покарання через відмову здавати кров для генетичної бази всіх російських ув’язнених. Адвокати вважають вимогу про задачу крові і покарання незаконними та захищатимуть права в’язня.

Роман Мартиновський

Про це Центру інформації про права людини повідомив правозахисник, юрист громадської організації “Регіональний центр прав людини” Роман Мартиновський.

За його словами, 5 червня до центру звернувся засуджений громадянин України Іван Федірко, який був переміщений для відбування покарання з окупованого Криму на територію Республіки Адигея, до  виправної колонії № 1.

Федірко просить захистити його права у зв’язку з наміром адміністрації колонії примусово відібрати у нього зразки крові та погрозами і покараннями через його відмову.

За словами Мартиновського, стало відомо, що збір крові засуджених відбувається в рамках проекту влади РФ по створенню генетичної бази всіх російських ув’язнених.

Федірко відмовляється здавати кров, посилаючись на те, що він не є російським громадянином і не вчиняв злочину на території РФ чи проти її інтересів. Через відмову він з 1 червня зазнає постійних погроз з боку адміністрації колонії, а 7 червня адміністрація колоні прийняла рішення про поміщення Федірка до штрафного ізолятору строком на 10 діб через його відмову виконати незаконне розпорядження адміністрації.

У РЦПЛ вважають такий крок адміністрації “помстою з боку адміністрації за його принципову позицію щодо захисту своїх прав”. Наразі адвокат Федірка подав скаргу на протиправні дії адміністрації ВК-1 в його інтересах.

Мартиновський також повідомив, що Федірко був засуджений вироком так званого “Київського районного суду Республіки Крим” 8 червня 2015 року. Після набрання вироком чинності Федірка було незаконно примусово переміщено для відбування покарання з території Криму на територію РФ в Республіку Адигея у Федеральну казенну установу ВК-1 Управління Федеральної служби виконання покарань РФ по Республіці Адигея.

За словами Мартиновського, раніше Федірко неодноразово скаржився на відсутність належної медичної допомоги в російській колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter