На сході України продовжуються насильницькі зникнення та катування – ООН

Дата: 24 Червня 2016
A+ A- Підписатися

На сході України укорінились насильницькі зникнення, довільні затримання, катування та жорстоке поводження.

Такі висновки зробили автори чотирнадцятої доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охопила період із 16 лютого по 15 травня 2016 року.

Управління Верховного комісару ООН з прав людини (УВКПЛ) продовжує документувати нові випадки незаконних затримань та катувань, але вони виходять за часові межі звітного періоду. На думку авторів доповіді, це свідчить про прихований характер цих явищ, а також про те, що жертви й свідки повідомляють про такі випадки не одразу.

УВКПЛ отримало повідомлення про 20 випадків свавільних затримань та жорстоке поводження, скоєні працівниками українських правоохоронних органів.

Винуватцями більшості випадків 2014 року та початку 2015 були добровольчі батальйони (часто у співпраці з Службою безпеки України. Такі випадки кінця 2015 року та початку 2016 року переважно пов’язані з СБУ. Офіційні посадовці СБУ продовжують вважати задокументовані УВКПЛ факти “безпідставними інсинуаціями” кримінальних елементів, що намагаються видати себе за жертв.

Автори доповіді наводять історію мешканця Маріуполя, який з березня 2015 року утримувався в Харківському управлінні СБУ без зв’язку із зовнішнім світом. За його словами, там його неодноразово катували, в тому числі й електричним струмом, троє чоловіків, які вимагали від нього упізнання трьох прихильників незаконного збройного формування в Маріуполі.

Окрім цього, УВКПЛ також повідомляє про зникнення 18 лютого 2016 року у селі Жованка (Донецька область) жінки, яка пішла перевірити свій будинок. Місцеві Збройні сили України повідомили сусідам жінки, що її забрали до лікарні на лікування. 22 лютого з’явилося відео, на якому жінка зізнається, що вона є інформатором озброєних груп.

“Це дозволяє припустити, що її затримали та утримували під вартою поки місцеві збройні сили приховували її долю та місцезнаходження протягом чотирьох днів”, – йдеться у доповіді ООН.

У березні 2016 року УВКПЛ були відомі імена 15 чоловіків та однієї жінки, які зникли у Харківському управлінні СБУ. 20 квітня Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини провела позапланову інспекцію. У Харківському управлінні СБУ не виявили жодних незаконно утримуваних людей.

Через кілька днів УВКПЛ з надійних джерел стало відомо, що 20 квітня затриманим особам сказали зібрати їхні речі, та на 24 години перевезли в інше місце.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter