На Рівненщині реабілітують 40 дітей з родин учасників АТО

Дата: 17 Березня 2016
A+ A- Підписатися

На Рівненщині 40 дітей з родин загиблих та поранених бійців АТО пройдуть психологічну реабілітацію.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, діти два тижні проведуть у санаторії “Червона калина” у селищі Жобрин.

“Ми для них підготували таку розважально-спортивну і водночас навчальну програму. Передбачаються заняття з англійської мови, різні майстер-класи, квести тощо. Ці діти мають відтанути душею, забути проблему, яка у них вдома, а психологи зроблять свою роботу”, – каже Лариса Кадуріна, волонтерка-координаторка програми в Україні та директорка освітніх студій Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

“Такі діти не можуть носити в собі біль, інколи образу на все суспільство. Суспільство має цей виклик достойно витримати і надати їм психологічну допомогу”, – додає вона.

Лариса Кадуріна зауважує, що у державі досі відсутня державна політика з реабілітації дітей з родин загиблих та поранених учасників АТО.

“Ми зустрілись з низкою проблем під час підготовки цієї програми. Як виявилось, в Україні немає єдиної бази, де ми могли б отримати контакти таких людей. Будь-який спонсор, жертводавець не може зконтактуватись напряму з такою родиною. Є безліч різних волонтерських організацій, фондів, асоціацій. Кожен з них має невеличку базу даних, з якою вони не дуже охоче діляться. У країні має бути єдина соціальна політика для різних категорій людей”, – підсумовує Лариса Кадуріна.

Волонтер та президент Інституту суспільного розвитку Михайло Казаренко каже, що у Сполучених Штатах такими людьми держава опікується багато років.

“При прийомі на роботу людині ставлять питання: “Чи були ви ветераном війн, чи є ви членом родини, в якій хтось служив на війні?” Такі люди мають пріорітет у будь-яких програмах. Уряд, навіть не вкладаючи додаткових грошей, зарезервував для таких людей пріорітетні можливості соціальної адаптації. Таким чином заощаджуються гроші на соціальну реадаптацію”, – каже Михайло Казаренко.

Він переконаний, що без цього неможливе майбутнє.

“Якщо люди будуть занурюватись у собі, страждатимуть від алкоголізму та наркоманії, будуть агресивними, будуть втрачати контроль та потрапляти в злочинний світ, то це буде дуже дорого коштувати як державі, так і суспільству”, – підсумовує він.

Як раніше заявили у дитячому фонді ООН ЮНІСЕФ, збройний конфлікт на сході України сильно вплинув на життя 580 тисяч дітей, що живуть в зоні бойових дій та поруч з нею. Із них близько 200 тисяч потребують психосоціальної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter