На посади у місцевих прокуратурах претендує 78% чинних працівників

Дата: 21 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Конкурси на посади потрібно було проводити у всій системі прокуратури, а не лише на нижчих рівнях.

Як пише експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук у матеріалі на сайті “Дзеркало тижня“, за проміжними результатами другого етапу конкурсу у переважній більшості випадків (78%) претендентами на посади керівників місцевих прокуратур стали чинні працівники.

Банчук не виключає, що зрештою на посади може бути призначено дуже мало людей “з-поза системи”. 

Він говорить, що справа не у підтасовці результатів, адже технічно процес забезпечували представники Євросоюзу та інших міжнародних організацій. Проблема швидше у тому, що Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, яка, згідно з Законом України “Про прокуратуру” від 14 жовтня 2014 року, мала наново впродовж обрати всіх прокурорів, не розпочала свою роботу у визначений час, і перезавантаження прокуратури не відбулося.

Набрання чинності законом “Про прокуратуру” було відкладено до 15 липня 2015 року та почався пошук компромісів щодо набору кадрів. 

Вплинуло те, що оголосили конкурс та почали приймати документи у літній період, також не було якісної інформаційної кампанії. Тому більше шансів з’явилося у чинних прокурорів.

Банчук зазначає, що не всі правники хотіли проходити конкурс до прокуратур нижчої ланки, адже розуміли, що на вищих посадах залишаться старі кадри. Конкурси потрібно було проводити у всій системі прокуратури.

Експерт вважає, що треба було зробити вимогу до стажу меншою за 5 років, щоб дати можливість прийти молодим незаангажованим людям. У місцевих прокуратурах штат скоротять на 20%, але це не означає, що органи поповняться новими кадрами.

Також, на думку Банчука, вплинуло на результати конкурсу те, що зарплата майбутніх прокурорів місцевих прокуратур була встановлена урядом на рівні 2-3 тисяч гривень, тобто у 4 рази менше передбаченого Законом “Про прокуратуру”.

Експерт підкреслює, що психологічні тести для виявлення доброчесності мали бути першим, а не останнім етапом конкурсу.

Зараз відбуваються співбесіди з конкурсними комісіями. “Громадські організації і журналісти вже активно включилися у процес збору інформації про фінансовий стан кандидатів на ці посади, факти прийняття ними незаконних рішень чи перевищення службових повноважень, щоб надати її відповідній комісії, яка проводитиме співбесіду“, – зазначає Олександр Банчук.

Наступним етапом буде відбір на посади у прокуратурах вищої ланки. При цьому необхідно забезпечити участь у конкурсних комісіях науковців, експертів, представників громадських організацій і не допустити участі політиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter