На Михайлівській площі чиновники та правозахисники підписали обітницю з прав людини

Дата: 11 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер закликала Україну підтримати всі 30 статей Загальної Декларації прав людини, адже люди стикаються з правами із цих статей щодня в повсякденній діяльності.

Фото: Євгенія Задорожна

Про це вона заявила 10 грудня під час відкриття урочистого святкування Міжнародного дня прав людини на Михайловській площі в Києві, повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини. 

Святкування ініціювала Моніторингова місія ООН, яка на запрошення уряду з березня 2014 працює в Україні.

“Без досягнення прав людини немає миру. Потрібно, аби всі розуміли важливість для того, щоб досягнути миру в Україні”, – наголосила постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця зауважив, що всі 70 років Декларація прав людини була актуальною, але зараз стає ще актуальнішою, адже права людини є першою жертвою будь-якої агресії, особливо військової.

Посол Канади в Україні Роман Ващук закцентував увагу на фразі з першої статті Декларації, яка фігурувала на цьому заході: “We are all born free and equal” (“Всі люди народжуються вільними та рівними”), адже це право для всіх.

Фото: Євгенія Задорожна

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик у свою чергу зазначила, що для правозахисників в Україні день прав людини відбувається щодня. Адже кожного дня фіксують та документують порушення прав людини як на підконтрольних територіях уряду, так і в Криму та на Донбасі.

Тетяна Печончик додала, що для представників громадянського суспільства дуже важливим є партнерство з органами влади та міжнародними організаціями, які діють в Україні.

За словами Валерії Лутковської з Українського інституту з прав людини, сучасна Україна стикається з викликами в частині прав людини.

“Мрію, аби тут, на Михайлівській площі, через певний час 10 грудня з повною відповідальністю повторили слова: “Я людина, я народжена вільною та рівною, я маю власну гідність і я впевнена, що зможу захистити свої права”, – зі свого боку зазначила голова Українського інституту з прав людини Валерія Лутковська, додавши, що потрібно багато працювати над цим, але висловивши впевненість, що ми це зможемо зробити.

Фото: Євгенія Задорожна

Після церемонії всі учасники заходу підписали обітницю, де обіцяли долучитися до захисту прав людини.

Фото: Олександр Синиця
Фото: Євгенія Задорожна

 З 12-ї до 16-ї години гості заходу мали можливість поспілкуватися зі спеціалістами ООН з прав людини з Києва, Донецька, Краматорська, Луганська, Маріуполя, Одеси та Харкова про права людини та їхню роботу в Україні, зокрема й у зоні конфлікту.

Фото: Євгенія Задорожна

Окрім цього, були заплановані фотосесії, інтерактивні дискусії та вікторини на тему прав людини. В останній брали участь та отримали подарунки учениці 11-го класу ліцею “Наукова зміна” Вікторія та Марія.

У коментарі кореспондентці Центру інформації з прав людини дівчата розказали, що задумувалися про те, аби в подальшому працювати над правозахистом. Про сам захід школярки дізналися від своїх учителів.

Фото: Євгенія Задорожна

Під час святкування Дня прав людини організатори запросили студентів Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка на зустріч. Моніторингова місія ООН з прав людини презентувала студентам свою діяльність, подискутували на тему прав людини та ролі журналістів у захисті цих прав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter