На Чонгарі бійців “Азова” та “Айдара” немає – Ківа

Дата: 07 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Озброєні люди, які влаштовують перевірки транспорту на Чонгарі, є цивільними і носити нашивки не мають права.

Про це повідомив “Центру журналістських розслідувань” заступник голови управління МВС Херсонської області Ілля Ківа.

Полк “Азов” перебуває в місцях дислокації. Їхнє прибуття для зміцнення позицій і для наведення правопорядку лише розглядається на рівні міністерства. Якщо люди перебувають з нашивками “Азова”, це ще не означає, що це “Азов”. На Каланчаку перебувають люди з нашивками “Айдара”, але “Айдар” весь стоїть в місцях дислокації. І жоден з тих, хто там сидить з нашивками, не є бійцем батальйону “Айдар“, – сказав Ківа.

За його словами, спільно з військовою прокуратурою було проведено перевірку, в результаті якої з’ясувалося, що у жодної людини, що представляється бійцем добровольчого батальйону, немає відповідних документів. За словами Ківи, всі ці люди виявилися цивільними, відповідно до законодавства носити дані нашивки не мають права і переважно “використовують ситуацію для свого проведення часу“.

Нагадаємо, за даними Кримської правозахисної групи, на блокпосту в районі пункту пропуску “Чонгар” озброєні люди з нашивками “Правого сектора”, а також полку “Азов”, батальйона “Донбас” та інших влаштовують водіям перевірку речей і документів, тобто фактично беруть на себе функції правоохоронних органів. Водночас акція по блокуванню фур з продуктами на адміністративному кордоні з окупованим півостровом не передбачала блокування громадян та легкового траспорту, зазначають правозахисники.

Варто відзначити, що в серпні у Харкові молоді люди в одязі з написами “Азов” і язичницькою символікою вступили в конфлікт з активістами, які збиралися проводити Марш за права тварин. Молоді люди підійшли до активістів, стали розпитувати, що за акція планується, вимагали показати плакати. Пізніше зірвали з однієї з учасниць значок “I am lesbian”. Символіка на одязі нападників при цьому істотно відрізнялася від офіційної символіки полку “Азов”. Як і у випадку зі сторінкою, де було оприлюднено відео допиту затриманого бійцями на Чонгарі чоловіка, у якого було виявлено російський паспорт з пропискою в Керчі. Крім того, “Азов” на цій сторінці названо не полком, а “цивільним корпусом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter