На Чернігівщині побили журналістів, які фіксували підкуп виборців

Дата: 14 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Поліція затримала чоловіка, який у Прилуках на Чернігівщині напав на двох журналістів, які намагались зафіксувати підкуп виборців на користь кандидата у народні депутати. 

Про це повідомляє пресслужба поліції у Facebook.

Інцидент стався 13 червня, коли двоє журналістів прийшли на зустріч із громадськістю до одного з кандидатів у депутати. Вони хотіли перевірити інформацію про підкуп виборців, яку отримали напередодні, але під час зустрічі їм почав заважати невідомий чоловік. 

“Один з прибічників кандидата завадив журналістам здійснювати професійну діяльність та спричинив їм тілесні ушкодження”, – розповіли поліцейські. 

Як згодом встановили правоохоронці, нападником виявився 52-річний мешканець Прилук. Після нападу він поїхав до дому та забарикадувався у квартирі. 

“Лише коли співробітники поліції повідомили, що проводитимуть обшук, чоловік усвідомив критичність ситуації та відкрив двері”, – додали у пресслужбі.

Після затримання чоловіку стало погано, а тому його госпіталізували. Наразі він перебуває в лікарні під охороною. 

Нападника звинувачують у погрозі або насильстві щодо журналіста, а також розглядають питання відкриття справи за статтею “Підкуп виборців”. У пресслужбі нагадали, що умисне заподіяння журналісту легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з його законною професійною діяльністю карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

“У таких резонансних випадках поліція діятиме однозначно, адже засоби масової інформації неабияк допомагають правоохоронцям шукати об’єктивність під час виборчих перегонів”, – підсумували в поліції. 

Як повідомляє голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко у Прилуках напали на журналістів громадської організації “Стоп корупції” Марію Гураль та Володимира Циганова.

“Біля дверей стояв заступник начальника виборчого штабу кандидата і він почав чинити опір журналістам. Марія Гураль спробувала взяти в нього коментар, аби пояснив, чому він порушує закон та намагається чинити підкуп виборців. Чоловік на таке відреагував дуже агресивно: почав виривати мікрофон та сильно штовхати Марію. На допомогу журналістці прибіг колега – Володимир Циганов. Нападник накинувся на Володимира, здійнявши бійку та заваливши журналіста на землю. У підсумку постраждалий журналіст має численні синці, зокрема і на обличчі, та розсічення шкіри під оком. Обстеження та судово-медична експертиза мають встановити чи немає більше серйозних уражень, зокрема, струсу мозку”, – повідомила НСЖУ медіа-юристка ГО “Стоп корупції” Роксолана Арійончик.

Володимир Циганов

Журналісти “Стопкору” згодом з’ясували особу нападника. Ним виявився заступник начальника штабу кандидата в народні депутати Бориса Приходька Олександр Чалий.

Місцеве видання “Gorod.cn.ua” інформує, що Приходько – колишній заступник голови Національного банку, його також називають банкіром сім’ї екс-президента Віктора Януковича.

Як відомо, за підсумками першого кварталу 2019 року експерти Інституту масової інформації зафіксували 72 порушення свободи слова. Українські журналісти стикаються з побиттями, стеженням та навіть кібератаками.

Останніми резонансними справами, пов’язаними з журналістами, стали напад на оператора Вадима Макарюка в Харкові та жорстоке побиття блогера Вадима Комарова в Черкасах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter