На акції #КонвенціяУПодарунок депутатів просили подарувати всім захист від насильства (фото)

Дата: 14 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні під комітетами Верховної Ради України близько 30 активістів провели акцію #КонвенціяУПодарунок, мета якої – змусити депутатів якнайскоріше ратифікувати Конвенцію Ради Європи із запобігання домашньому насильству, відому як Стамбульська конвенція Ради Європи.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Ірина Виртосу

Подібні акції проходять сьогодні також у Запоріжжі, Дніпрі, Черкасах, Одесі та Харкові.

Ініціаторами акції виступили правозахисні організації Центр інформації про права людини та Amnesty International Україна.

У Києві під час перформансу учасники акції, серед яких жінки, чоловіки, зокрема, люди з інвалідністю, відмовлялись від традиційних подарунків на День закоханих і просили у подарунок Стамбульську конвенцію.

“Сьогодні депутати мають працювати у комітетах ВР, а 16 лютого тут у комітетах мають розглядати перед другим читанням урядовий законопроект про запобігання домашньому насильству. Під час першого читання депутати поставили умовою ухвалення закону повне вилучення з нього понять “ґендер” та “сексуальна орієнтація”. Що, на думку правозахисників та експертів, є неприпустимим”, – говорить співкоординаторка кампанії, головна редакторка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу.  

Стамбульська конвенція Ради Європи – це важливий міжнародний документ, який дозволить створити умови для протидії насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Україна підписала Конвенцію ще у 2011 році. Ратифікацію документу було заплановано на другий квартал 2016 року, проте досі не відбулось жодних конкретних зрушень у цьому напрямку.

Оксана Покальчук

“Питання ратифікації Стамбульської конвенції є надзвичайно важливим для українців та українок. Конвенція зобов’яже уряд впровадити низку заходів, що дозволять запобігти домашньому насильству: створити систему комплексної та негайної допомоги потерпілим, забезпечити притягнення винних до відповідальності, а також запустити ефективний моніторинг випадків домашнього насильства та насильства стосовно жінок”, – зазначила співкоординаторка кампанії, директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Крім того, Amnesty International в Україні та Центр інформації про права людини разом з іншими організаціями громадянського суспільства закликали всіх охочих приєднатись до кампанії в соціальних мережах, публічно висловивши свою підтримку ратифікації Стамбульської конвенції. З 6 по 14 лютого всі охочі ділились у Facebook відео, селфі та постами з хештегом #КонвенціяУПодарунок. 13 лютого відбувся Twitter та Facebook-шторм: активісти поширили сатиричні зображення депутатів та закликали політиків ратифікувати Стамбульську конвенцію.

“Започаткувавши цю акцію із шаржами нашої владної верхівки, ми хотіли вкотре привернути їхню увагу й увагу громадськості до проблеми домашнього насильства. Відверто кажучи, уже набридло писати виважені пости із закликами ратифікувати Конвенцію й прийняти відповідні закони. Ратифікація Стамбульської конвенції – не справа одного дня чи однієї акції. Але так ми показуємо, що нас хвилює це питання й ми готові тиснути, поки не будуть прийняті рішучі кроки з боку парламентарів і президента”, – прокоментувала співкоординаторка кампанії, головна редакторка сайту Центру інформації про права людини Ірина Виртосу.

Ратифікація Стамбульської конвенції стане запорукою подальшого реформування законодавства України (в частині протидії домашньому насильству та насильству стосовно жінок) та свідчитиме про серйозність намірів держави наблизитися до міжнародних стандартів захисту прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter